Édes zongzi kókuszos töltelékkel, friss dióval és mandulával, gőzölve

Édes zongzi

A zongzi egy tradicionális kínai étel, amelyet hagyományosan a Duanwu fesztivál alkalmából készítenek. Az édes zongzi változat, amely kókuszos töltelékkel és finom dióval készült, egy különleges desszertként van jelen a kínai konyhában. A rizs és a kókusztej gazdag íze egy finom édességgé válik, amely tökéletes a családi összejöveteleken vagy ünnepeken.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizs
50 g Cukor
10 g Tápióka keményítő
150 ml Friss kókusztej
50 g Friss dió
20 g Mandula
4 db Zöld levél (bambusz levél vagy banán levél)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst alaposan mossuk meg, majd egy tálba tegyük és öntsük rá a kókusztejet. Hagyjuk 1-2 órán keresztül állni.

    A rizs áztatása segít abban, hogy puhább és ragacsosabb legyen, ami az édes zongzihoz elengedhetetlen.

    2

    Egy kis edényben melegítsük fel a tápióka keményítőt a cukorral, és folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a kókusztejet, hogy sima és sűrű masszát kapjunk.

    A tápióka keményítő segít abban, hogy a töltelék sűrűbb és ragacsosabb legyen.

    3

    A mandulát és a diót apróra vágjuk, majd a kókuszos masszába keverjük, hogy ízesítse a tölteléket.

    Az apróra vágott dió és mandula ropogós textúrát ad a tölteléknek, ami jól harmonizál a rizs puhaságával.

    4

    A bambusz vagy banán leveleket alaposan megmossuk, és megmelegítjük őket egy serpenyőben vagy gőzölőben, hogy rugalmasabbak legyenek.

    A leveleket gőzöléssel vagy forró vízbe áztatással lágyíthatjuk, hogy könnyebben formázhatóak legyenek.

    5

    Vegyünk egy levél darabot, tegyünk bele egy evőkanál rizst és egy kanál tölteléket, majd hajtsuk össze a levelet, hogy egy kis csomagot formáljunk belőle.

    A zongzi-t szorosra kell csomagolni, hogy a rizs jól megfőjön, de ne szakadjon szét.

    6

    Gőzöléshez tegyük a kész zongzi csomagokat egy gőzölő kosárba, és főzzük őket 40-45 percig, amíg a rizs teljesen megpuhul és az ízek összeérnek.

    A gőzölés alatt a rizs tökéletesen megpuhul, miközben a kókuszos töltelék egyenletesen átjárja a rizst.

    7

    Tálaljuk az édes zongzit melegen, és ízlés szerint friss gyümölccsel vagy mézzel is megbolondíthatjuk.