Espetada sertĂ©shĂșssal Ă©s fokhagymĂĄval grillezve, friss petrezselyemmel Ă©s citromszeletekkel tĂĄlalva

Espetada sertĂ©shĂșssal Ă©s fokhagymĂĄval

Az espetada egy tradicionĂĄlis portugĂĄl Ă©tel, amely eredetileg a szigetvilĂĄg dĂ©li partvidĂ©kĂ©rƑl szĂĄrmazik. A hĂșsokat Ă©s zöldsĂ©geket fapĂĄlcĂĄkra fƱzik, majd grillezik, Ă­gy egy egyszerƱ, de Ă­nycsiklandĂł Ă©telt hozva lĂ©tre. Az espetada igazi Ă­nycsiklandĂł fogĂĄs, amely a grillezĂ©s sorĂĄn fĂŒstös aromĂĄkat kap. A fokhagymĂĄs citromos pĂĄc hozzĂĄadĂĄsa kĂŒlönleges Ă­zt ad a sertĂ©shĂșsnak. Az espetada könnyedĂ©n variĂĄlhatĂł, Ă©s tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs csalĂĄdi összejövetelekre, vagy egy gyors nyĂĄri vacsorĂĄhoz.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g SertĂ©shĂșs (karaj vagy comb)
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 3 ek. Olívaolaj
⭕ 1 db Citrom
⭕ 1 csokor Friss petrezselyem
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors
⭕ 1 db Piros paprika
⭕ 1 db Zöld paprika
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 6 db FapĂĄlca (grillezĂ©shez)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A sertĂ©shĂșst vĂĄgd 3-4 cm-es kockĂĄkra. Egy tĂĄlban keverd össze az olĂ­vaolajat, a reszelt fokhagymĂĄt, a sĂłt, a borsot Ă©s a citrom levĂ©t. Tedd a hĂșskockĂĄkat a pĂĄcba, Ă©s hagyd legalĂĄbb 30 percig pihenni.

    Ha több idƑd van, pihentesd a hĂșst egy-kĂ©t ĂłrĂĄn ĂĄt, hogy az Ă­zek jobban ĂĄtjĂĄrjĂĄk.

    2

    A zöldségeket (paprikåkat és vöröshagymåt) vågd fel kb. 2 cm-es darabokra. A fapålcåkat åztasd vízbe 15-20 percre, hogy ne égjenek meg a grillezés sorån.

    Ha gyorsan szeretnĂ©l haladni, kĂ©szĂ­theted a zöldsĂ©geket Ă©s hĂșst elƑre, hogy csak összeszĂșrkĂĄlĂĄs legyen hĂĄtra a grillezĂ©shez.

    3

    Kezdj el felfƱzni a fapĂĄlcĂĄkra a sertĂ©shĂșst Ă©s a zöldsĂ©geket felvĂĄltva. Ügyelj arra, hogy ne tömd tĂșl a pĂĄlcĂĄkat, hogy a hĂșs egyenletesen ĂĄtsĂŒljön.

    A fƱzĂ©st Ă©rdemes lazĂĄn vĂ©gezni, hogy a hƑ ĂĄramlĂĄsa könnyen ĂĄtjĂĄrja a hĂșst.

    4

    MelegĂ­ts elƑ egy grillt vagy grillserpenyƑt közepes hƑmĂ©rsĂ©kletre. Helyezd a felfƱzött espetadĂĄkat a grillre, Ă©s sĂŒsd meg minden oldalĂĄt 4-5 percig, amĂ­g szĂ©pen megpirulnak.

    A hĂșskockĂĄk mĂ©retĂ©tƑl fĂŒggƑen a grillezĂ©si idƑ vĂĄltozhat, ĂŒgyelj, hogy ne szĂĄradjon ki a hĂșs, hanem szaftos maradjon.

    5

    Tålald az espetadåt friss petrezselyemmel megszórva, és citromszeletekkel díszítve.

    A citrom friss Ă­ze remekĂŒl kiegĂ©szĂ­ti a hĂșs Ă©s zöldsĂ©gek fƱszeres aromĂĄjĂĄt.