FĂŒstölt marhaszegy tĂĄlalva friss körettel

FĂŒstölt marhaszegy

A fĂŒstölt marhaszegy egy klasszikus amerikai barbecue fogĂĄs, amely kĂŒlönösen Texasban Ă©s az EgyesĂŒlt Államok dĂ©li rĂ©szĂ©n kedvelt. Az igazi BBQ marhaszegy lassĂș fĂŒstölĂ©ssel kĂ©szĂŒl, amely lehetƑvĂ© teszi, hogy a hĂșs omlĂłs Ă©s szaftos maradjon, miközben a fĂŒst mĂ©ly, intenzĂ­v Ă­zt ad neki. A legjobb eredmĂ©ny Ă©rdekĂ©ben a marhaszegyet ĂłrĂĄkon ĂĄt alacsony hƑmĂ©rsĂ©kleten kell sĂŒtni, majd pihentetni, hogy az Ă­zek Ă©s a szaftok tökĂ©letesen eloszoljanak. Egy jĂłl elkĂ©szĂ­tett fĂŒstölt marhaszegy szaftos, fĂŒstös Ă©s enyhĂ©n fƱszeres Ă­zvilĂĄggal rendelkezik, amelyet Ă©rdemes friss salĂĄtĂĄval, sĂŒlt burgonyĂĄval vagy coleslaw-val tĂĄlalni. Ez a fogĂĄs ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs egy nagyobb összejövetelre vagy egy igazi BBQ-Ă©lmĂ©nyhez.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 8 óra
Teljes 8 Ăłra 30 perc
950 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 2 kg Marhaszegy
⭕ 2 tk. Durva szemcsĂ©jƱ sĂł
⭕ 2 tk. Feketebors (frissen Ƒrölt)
⭕ 1 tk. Fokhagymapor
⭕ 1 tk. Hagymapor
⭕ 1 tk. FĂŒstölt paprika
⭕ 1 ek. Barna cukor
⭕ 50 ml Almaecet
⭕ 200 ml Marha alaplĂ© vagy sör (locsolĂĄshoz)
⭕ 1 cs. FaszĂ©n Ă©s fĂŒstölƑfa (hickory, tölgy vagy almafa)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tĂĄlban keverd össze a sĂłt, borsot, fokhagymaport, hagymaport, fĂŒstölt paprikĂĄt Ă©s a barna cukrot.

    KĂ©szĂ­thetsz nagyobb adagot is a fƱszerkeverĂ©kbƑl, Ă©s elteheted kĂ©sƑbbre.

    2

    Dörzsöld be alaposan a marhaszegyet a fƱszerkeverĂ©kkel, majd hagyd szobahƑmĂ©rsĂ©kleten pihenni 30-60 percig, hogy az Ă­zek beszĂ­vĂłdjanak.

    Ne sajnĂĄld a fƱszereket, alaposan dörzsöld be a hĂșs minden oldalĂĄt.

    3

    KĂ©szĂ­tsd elƑ a fĂŒstölƑt vagy a grillt indirekt hƑre (kb. 110-120°C-ra melegĂ­tve). Helyezd a faszenet az egyik oldalra, a fĂŒstölƑfĂĄt pedig a parĂĄzsra.

    Fontos, hogy a hƑmĂ©rsĂ©klet stabil legyen a fĂŒstölĂ©s sorĂĄn. HasznĂĄlj hƑmĂ©rƑt a grillben vagy fĂŒstölƑben.

    4

    Helyezd a marhaszegyet a fĂŒstölƑre vagy a grill indirekt hƑzĂłnĂĄjĂĄra, Ă©s fĂŒstöld 4-5 ĂłrĂĄn keresztĂŒl. IdƑnkĂ©nt permetezz rĂĄ almaecetet, hogy ne szĂĄradjon ki.

    A permetezĂ©s segĂ­t megƑrizni a hĂșs nedvessĂ©gĂ©t Ă©s egy szĂ©p kĂ©reg kialakulĂĄsĂĄt.

    5

    Amikor a hĂșs belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klete elĂ©ri a 75°C-ot, csomagold be fĂłliĂĄba vagy butcher paperbe, Ă©s folytasd a fĂŒstölĂ©st tovĂĄbbi 3-4 ĂłrĂĄn keresztĂŒl.

    A becsomagolĂĄs segĂ­t a hĂșsnak puhĂĄbbĂĄ vĂĄlni Ă©s felgyorsĂ­tja a folyamatot.

    6

    A marhaszegy akkor kĂ©sz, amikor a belsƑ hƑmĂ©rsĂ©klete elĂ©ri a 93-95°C-ot, Ă©s a hĂșs könnyedĂ©n ĂĄtszĂșrhatĂł egy hĂșshƑmĂ©rƑvel.

    A hĂșshƑmĂ©rƑvel ellenƑrizd a hĂșs legvastagabb rĂ©szĂ©t.

    7

    Vedd le a grillrƑl, Ă©s hagyd pihenni legalĂĄbb 30-60 percig, hogy a szaftok egyenletesen eloszoljanak a hĂșsban.

    A pihentetĂ©s alatt a hĂșs szaftosabb lesz.

    8

    Szeleteld vĂ©kony csĂ­kokra a hĂșs rostjĂĄval szemben, Ă©s tĂĄlald friss salĂĄtĂĄval, sĂŒlt burgonyĂĄval vagy coleslaw-val.

    Éles kĂ©ssel szeleteld, hogy ne szakadjon a hĂșs.