Gesztenyés-fahéjas torta tálalva

Gesztenyés-fahéjas torta

A gesztenye és a fahéj különösen jól harmonizálnak ebben az illatos tortában. A gesztenye selymes állagot és enyhén édeskés ízt ad a tésztának, míg a fahéj meleg fűszerességet kölcsönöz. Ez a sütemény tökéletes választás hűvösebb napokra, karácsonyi süteménynek, vagy egy ünnepi alkalomra. Ha szereted az őszi-téli ízeket és a gesztenye karakteres édességét, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
250 g Gesztenyepüré
200 g Liszt
150 g Kristálycukor
4 db Tojás
120 g Vaj
100 ml Tej
1 tk. Sütőpor
1 cs. Vaníliás cukor
2 tk. Fahéj
1 csipet
20 g Porcukor (a szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy tortaformát kivajazunk és lisztezünk.

    A tortaforma aljára sütőpapírt is tehetünk, így biztosan nem ragad le a torta.

    2

    A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.

    A tojásfehérjét akkor a legkönnyebb kemény habbá verni, ha a tál és a habverő is teljesen tiszta és zsírmentes.

    3

    A tojássárgákat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet.

    A tojássárgákat addig keverjük a cukorral, amíg a keverék világosabb és krémesebb nem lesz.

    4

    A gesztenyepürét villával áttörjük, és hozzáadjuk a tojásos keverékhez.

    Ha a gesztenyepüré túl kemény, egy kevés rummal vagy tejjel lazíthatjuk.

    5

    A lisztet, a sütőport és a fahéjat egy külön tálban összekeverjük.

    A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    6

    Fokozatosan hozzáadjuk a száraz hozzávalókat a gesztenyés keverékhez, és sima tésztát keverünk belőle.

    A száraz és nedves hozzávalókat felváltva adjuk hozzá, így elkerülhetjük a csomósodást. Ne keverjük túl a tésztát, csak addig, amíg az alapanyagok össze nem állnak.

    7

    Óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, hogy a tészta könnyű és levegős maradjon.

    A tojásfehérjét óvatosan, alulról felfelé mozdulatokkal forgassuk bele, hogy a tészta ne essen össze.

    8

    A tésztát az előkészített tortaformába öntjük, és egyenletesen elsimítjuk a tetejét.

    Ha szeretnéd, hogy a torta egyenletesebben süljön, tegyél egy nedves konyharuhát a tortaforma alá sütés közben.

    9

    Az előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük, amíg aranybarnára sül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

    Ha a torta teteje túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával. A tűpróba azt jelenti, hogy egy hústűt vagy fogpiszkálót szúrunk a torta közepébe, és ha tisztán húzzuk ki, akkor a torta megsült.

    10

    A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórjuk és szeletelve tálaljuk.

    A tortát teljesen kihűtve könnyebb szeletelni, és a porcukor sem olvad el rajta.