A sütőt előmelegítjük 180°C-ra, és egy tortaformát kivajazunk és lisztezünk.
A tortaforma aljára sütőpapírt is tehetünk, így biztosan nem ragad le a torta.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük.
A tojásfehérjét akkor a legkönnyebb kemény habbá verni, ha a tál és a habverő is teljesen tiszta és zsírmentes.
A tojássárgákat a kristálycukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és a tejet.
A tojássárgákat addig keverjük a cukorral, amíg a keverék világosabb és krémesebb nem lesz.
A gesztenyepürét villával áttörjük, és hozzáadjuk a tojásos keverékhez.
Ha a gesztenyepüré túl kemény, egy kevés rummal vagy tejjel lazíthatjuk.
A lisztet, a sütőport és a fahéjat egy külön tálban összekeverjük.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Fokozatosan hozzáadjuk a száraz hozzávalókat a gesztenyés keverékhez, és sima tésztát keverünk belőle.
A száraz és nedves hozzávalókat felváltva adjuk hozzá, így elkerülhetjük a csomósodást. Ne keverjük túl a tésztát, csak addig, amíg az alapanyagok össze nem állnak.
Óvatosan beleforgatjuk a felvert tojásfehérjét, hogy a tészta könnyű és levegős maradjon.
A tojásfehérjét óvatosan, alulról felfelé mozdulatokkal forgassuk bele, hogy a tészta ne essen össze.
A tésztát az előkészített tortaformába öntjük, és egyenletesen elsimítjuk a tetejét.
Ha szeretnéd, hogy a torta egyenletesebben süljön, tegyél egy nedves konyharuhát a tortaforma alá sütés közben.
Az előmelegített sütőben kb. 35-40 percig sütjük, amíg aranybarnára sül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.
Ha a torta teteje túl gyorsan barnul, takarjuk le alufóliával. A tűpróba azt jelenti, hogy egy hústűt vagy fogpiszkálót szúrunk a torta közepébe, és ha tisztán húzzuk ki, akkor a torta megsült.
A sütőből kivéve hagyjuk teljesen kihűlni, majd porcukorral megszórjuk és szeletelve tálaljuk.
A tortát teljesen kihűtve könnyebb szeletelni, és a porcukor sem olvad el rajta.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.