Gombaburger portobello gombával és friss zöldségekkel

Gombaburger

A gombaburger egy kiváló alternatíva a klasszikus húsos hamburgerek helyett, amelyet a portobello gomba húsos textúrája tesz igazán laktatóvá és ízletessé. A balzsamecetes-fokhagymás pác kiemeli a gomba természetes umami ízét, míg a friss zöldségek és a vegán majonéz remek egyensúlyt teremtenek. Ha egy könnyedebb, de mégis ízgazdag hamburgert szeretnél, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 25 perc
520 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Portobello gomba (nagy méretű)
3 ek. Olívaolaj
1 ek. Balzsamecet
2 gerezd Fokhagyma
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
4 db Hamburger zsemle
4 szelet Cheddar sajt (vegán vagy normál)
1 db Paradicsom
4 levél Saláta
1 db Piros hagyma
2 ek. Vegán majonéz (vagy normál)
1 ek. Dijoni mustár

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A portobello gombákat megtisztítjuk és eltávolítjuk a szárukat. Egy tálban összekeverjük az olívaolajat, a balzsamecetet, a zúzott fokhagymát, a sót és a borsot.

    A gombákat óvatosan tisztítsd meg egy nedves papírtörlővel, ne mosd meg őket, mert megszívják magukat vízzel.

    2

    A gombafejeket megkenjük a pác keverékkel, és legalább 10 percig hagyjuk állni, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Ha van időd, hagyd a gombákat akár 30 percig is pácolódni a hűtőben, így még ízletesebbek lesznek.

    3

    Egy serpenyőt vagy grillt közepes-magas hőfokra hevítünk, majd a bepácolt gombafejeket oldalanként 4-5 percig sütjük, amíg megpuhulnak és enyhén karamellizálódnak.

    Ne zsúfold tele a serpenyőt, mert a gombák párolódni kezdenek ahelyett, hogy pirulnának. Ha szükséges, süsd őket több részletben.

    4

    Az utolsó percben minden gombafejre egy szelet cheddar sajtot helyezünk, és lefedve hagyjuk ráolvadni.

    A sajtot fedő alatt olvaszd rá, hogy gyorsabban megolvadjon és a gomba se hűljön ki.

    5

    A hamburger zsemléket kettévágjuk, és a vágott felületüket száraz serpenyőben enyhén megpirítjuk.

    A zsemle pirítása megakadályozza, hogy elázzon a nedves feltétektől.

    6

    Az alsó zsemlére egy kevés vegán majonézt és dijoni mustárt kenünk, ráhelyezzük a salátalevelet, majd a sajttal borított sült portobello gombát. Erre jön a vékony szeletekre vágott paradicsom és piros hagyma, végül a zsemle teteje.

    A feltétek sorrendje fontos! A nedves hozzávalókat (pl. paradicsom) a salátalevélre helyezd, így a zsemle nem ázik át.

    7

    Az elkészült gombaburgert azonnal tálaljuk, sült édesburgonyával vagy friss salátával kínálhatjuk.

    A gombaburgert egy fogpiszkálóval vagy kis késsel szúrd át, hogy ne csússzon szét evés közben.