Gravlaks füstölt paprikával tálalva, kaporral díszítve

Gravlaks füstölt paprikával

A gravlaks egy tradicionális skandináv étel, amely lazac filéből készült, és fűszeres keverékkel, különösen sóval, cukorral és friss kaporral van borítva. Az étel az egyik legismertebb skandináv recept, és számos változata létezik. A füstölt paprika különleges ízt ad az ételnek, és kiemeli a lazac gazdag, természetes ízét. Az ételt többnyire hidegen tálalják, és tökéletes választás egy könnyű, de gazdag ízvilágú étkezéshez.

Előkészület 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 24 perc
1100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Lazac filé
2 ek.
2 ek. Cukor
1 ek. Füstölt paprika
2 cs. Friss kapor
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A lazac filét alaposan mosd meg hideg víz alatt, és töröld szárazra egy konyhai törlővel. Távolítsd el a szálkákat, ha szükséges.

    A lazacot ne hagyd túl sokáig vízben, mert elveszítheti a textúráját.

    2

    Egy tálban keverd össze a sót, a cukrot, a füstölt paprikát és a fekete borsot. Alaposan keverd el, hogy minden fűszer egyenletesen eloszoljon.

    A füstölt paprika adja meg az étel karakteres, enyhén füstös ízét, ne használj túl sokat, hogy ne nyomja el a lazac ízét.

    3

    A lazac bőrös oldalát egyenletesen kend be a fűszerkeverékkel. Ügyelj arra, hogy mindkét oldalát jól beborítsa.

    Ha a filé vastagabb, ügyelj arra, hogy a fűszerkeverék mindenhova elérjen, hogy a lazac íze teljes legyen.

    4

    A friss kaprot aprítsd fel, és szórd rá a fűszeres lazacra. A kapor jól passzol a lazac karakteres ízéhez.

    A kapor íze intenzívebb lesz a pihenés során, ezért ne hagyd el, mert kiemeli a lazac frissességét.

    5

    Csomagold be a lazacot fóliába, és tedd be a hűtőbe legalább 12 órára, de lehetőleg 24 órára, hogy az ízek jól összeérjenek.

    Minél hosszabb ideig pihen a lazac a fűszerkeverékben, annál intenzívebb lesz az íze. A hűtés segít a fűszerek behatolásában.

    6

    Tálalás előtt vágd fel a lazacot vékony szeletekre, és élvezd a füstölt paprika és kapor ízét.

    A lazac szeleteléséhez használj éles kést, hogy szép, vékony szeleteket kapj.