Haleem csirkével joghurtos fokhagymás öntettel és pirított kenyérrel tálalva

Haleem csirkével

A Haleem egy hagyományos török étel, amelyet főként télen fogyasztanak. A gazdag ízek és a hosszú főzési idő teszi különlegessé ezt az ételt. Az étel fő összetevője a hús, a hüvelyesek és a búzadara, melyeket lassú tűzön főznek össze, hogy gazdag, krémes ételt eredményezzenek.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 20 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkehús
100 g Búzadara
100 g Hüvelyesek (pl. vörös lencse, csicseriborsó)
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 cm Gyömbér
2 tk. Fűszerkeverék (pl. garam masala, kurkuma)
3 ek. Olívaolaj
2 ág Cilantro (friss koriander)
1 db Citrom
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A csirkehúst apró darabokra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a gyömbért lereszeljük.

    A hús darabolásakor ügyelj arra, hogy a darabok egyenletesek legyenek, hogy mindenhol egyformán megpuhuljanak.

    2

    A csirkehúst egy nagy lábosban olívaolajon megpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát, fokhagymát és a reszelt gyömbért, majd 5 percig pirítjuk.

    A hús pirítása segít, hogy a fűszerek jobban átjárják, és gazdagabb ízt ad az ételnek.

    3

    A fűszerkeveréket (garam masala, kurkuma) hozzáadjuk a pirított húshoz, majd 2-3 percig pirítjuk őket együtt.

    A fűszerek pirítása elengedhetetlen a gazdag íz eléréséhez, ezért ne ugord át ezt a lépést.

    4

    A hüvelyeseket és a búzadaramát hozzáadjuk a húshoz, majd annyi vizet öntünk rá, hogy bőven ellepje. Lassú tűzön főzzük, amíg minden összetevő megpuhul és összeolvad.

    A haleem igazi titka a lassú főzésben rejlik. A lassú tűzön történő főzés segít, hogy a fűszerek, hús és a búzadara jól összeérjenek.

    5

    Amikor minden megpuhult, a levest botmixerrel összeturmixoljuk, hogy egy sűrű, krémes állagot kapjunk.

    A turmixolás a Haleem végső állagát adja, ne hagyd ki ezt a lépést, hogy igazán sima és krémes legyen.

    6

    A kész haleemet tálaljuk, friss korianderrel, citromlével, és egy csipet sóval ízesítjük. Tálalás előtt egy kevés olívaolajat is csurgathatunk a tetejére.

    A koriander és citrom frissítő íze kiemeli az étel gazdag ízét, így ne sajnáld őket.