Haleem zöldségekkel tálalva, gazdag, sűrű és fűszeres étel

Haleem zöldségekkel

A Haleem a közép-keleti konyha egyik tradicionális étele, amely az évszázadok során számos változáson ment keresztül. Eredetileg egy húsos étel volt, de ma már zöldségekkel is készítik. A gazdag, fűszeres ízvilága és a hosszú főzési idő teszi igazán különlegessé. A zöldségek hozzáadása még táplálóbbá és ízletesebbé teszi, miközben minden falatja egy kis ínycsiklandó élményt kínál. Kiváló választás vacsorára vagy egy kiadós ebédre, különleges alkalmakra.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 1 óra
Teljes 1 óra 30 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Hús (bárány vagy csirke)
150 g Bulgur
100 g Lencse
1 db Hagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 cm Gyömbér
2 db Paradicsom
100 g Zöldbab
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Fűszerkeverék (kumin, koriander, kurkuma)
1 tk.
1 csipet Bors
1 csokor Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A húst (bárány vagy csirke) felkockázom, majd egy nagy lábasban felhevített olívaolajon megpirítom. A hús ne legyen túl zsírós, mivel a pörkölés során felszabaduló zsiradék elegendő lesz.

    A hús pirításánál ügyelj arra, hogy a hőmérséklet ne legyen túl magas, mert így nem fog megfelelően pirulni, hanem inkább főni fog.

    2

    A hagymát finomra vágom és hozzáadom a húshoz. Közepes lángon kevergetem, míg a hagyma üvegesedni nem kezd. A fokhagymát és a gyömbért reszeljük le, majd ezt is hozzáadom.

    A hagymát ne pirítsd meg teljesen barnára, mert az keserű ízt adhat a kész ételnek.

    3

    A paradicsomokat hámozd meg, majd kockázd fel, és add hozzá a húshoz. A zöldbabokat is vágd apróra, és ezt is hozzáadom.

    A paradicsomokat könnyen hámozhatod úgy, hogy egy x-et vágsz a héjukra, majd forró vízbe teszed őket egy pillanatra.

    4

    Ezután öntsd fel vízzel (kb. 1.5 liter), és forrald fel. Ha felforrt, csökkentsd a hőt és hagyd főzni 30 percig, hogy a hús megpuhuljon.

    Ha több ízt szeretnél, használhatsz alaplevet víz helyett.

    5

    Add hozzá a bulgurt, lencsét és a fűszerkeveréket. Sózd, borsozd ízlés szerint. Hagyjuk főzni, amíg a bulgur és lencse is megpuhul.

    A bulgur gyorsan megpuhul, de ügyelj rá, hogy ne főzd túl, mert akkor túl sűrű lesz.

    6

    Miután minden hozzávaló megpuhult, használj botmixert, hogy az étel állaga krémes legyen. Ha szükséges, adj hozzá egy kis vizet, hogy könnyen keverhető legyen.

    Ha nem szereted a teljesen sima állagot, csak félig pürésítsd, hogy legyenek benne darabkák.

    7

    Tálald az ételt friss korianderrel díszítve, és fogyaszd forrón. Ideális köretként is, de önálló ételnek is tökéletes.

    A koriander friss ízt ad az ételnek, de ha nem szereted, helyette petrezselyem is használható.