Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.
A liszt szitálása segít megelőzni a csomók kialakulását és levegősebbé teszi a tésztát.
Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.
A víz legyen kézmeleg, ne forró, mert az elpusztítja az élesztőt. A tésztát addig gyúrjuk, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz.
A darált húst keverd össze az apróra vágott fokhagymával, zsemlemorzsával, tojással, fekete borssal és egy csipet sóval.
A zsemlemorzsa segít megkötni a nedvességet a húsban, így a húsgombócok puhábbak lesznek. Ne tegyünk bele túl sokat, mert szárazzá teheti.
Formázz belőle kis húsgombócokat, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg őket minden oldalukon 5-6 perc alatt.
A húsgombócokat ne süssük teljesen készre, mert a calzone-ban még tovább fognak sülni. Csak annyira pirítsuk meg őket, hogy kérget kapjanak.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert sütés közben elszakadhat.
Az egyik tészta felére kend rá a paradicsomszószt, majd helyezd rá a húsgombócokat, a reszelt mozzarellát és parmezánt.
A paradicsomszószt ne kend a tészta széléig, hogy a széleket össze tudjuk nyomni.
Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal.
A fűszereket ízlés szerint variálhatjuk.
Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A széleket alaposan nyomkodjuk össze, vagy hajtsuk be, hogy biztosan ne folyjon ki a töltelék.
A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
A tojás szép színt ad a calzone-nak. A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta felpúposodjon.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.
A sütési idő sütőtől függően változhat, figyeljük a calzone színét. Ha túl gyorsan barnulna a teteje, takarjuk le alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.