Frissen sült jalapenós calzone

Jalapenós calzone

A calzone az olasz konyha egyik legnépszerűbb utcai étele, amely eredetileg Nápolyból származik. Ezt a verziót a csípős ízek kedvelőinek ajánljuk, hiszen a jalapeño paprika intenzív aromája tökéletesen kiegészíti az olvadt mozzarella és cheddar sajt krémességét. A csípős calzone egy modern csavar a klasszikus olasz fogáson, amely garantáltan feldobja az étkezést. Készítsd el ezt a receptet, ha egy igazán tüzes és laktató finomságra vágysz!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 35 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
5 g Cukor
2 db Jalapeño paprika
150 g Mozzarella sajt
100 g Cheddar sajt
100 ml Paradicsomszósz
1 csipet Fekete bors
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom
2 gerezd Fokhagyma
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.

    A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    2

    Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.

    A víz ne legyen túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt. A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és nem ragad. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz.

    3

    Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A jalapeño paprikát vágd vékony karikákra, a fokhagymát aprítsd finomra.

    A jalapeño csípőssége egyéni ízlés szerint szabályozható. Ha kevésbé csípősen szereted, távolítsd el a magjait és a belső hártyáit.

    4

    Egy serpenyőben egy kevés olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát 1 percig, majd add hozzá a jalapeñót és párold 2-3 percig.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megég és keserű lesz.

    5

    A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor kiszakadhat a tölteléktől.

    6

    Az egyik tészta felére kend rá a paradicsomszószt, majd helyezd rá a jalapeñós keveréket és a reszelt mozzarellát és cheddart.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz összehajtani és a töltelék kifolyhat.

    7

    Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal a tölteléket.

    A fűszereket ízlés szerint variálhatod, használhatsz friss fűszernövényeket is a még intenzívebb ízért.

    8

    Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy a calzone ne nyíljon szét sütés közben.

    9

    A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.

    A tojás segít, hogy a calzone szép aranybarnára süljön. A lyukak megakadályozzák, hogy a calzone felrobbanjon sütés közben.

    10

    Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a calzone színére. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.