Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a sót és a cukrot, majd keverd össze.
A liszt szitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Önts hozzá a langyos vizet és az olívaolajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.
A víz ne legyen túl meleg, mert az károsíthatja az élesztőt. A tészta akkor jó, ha sima, rugalmas és nem ragad. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz.
Amíg a tészta kel, készítsd el a tölteléket. A jalapeño paprikát vágd vékony karikákra, a fokhagymát aprítsd finomra.
A jalapeño csípőssége egyéni ízlés szerint szabályozható. Ha kevésbé csípősen szereted, távolítsd el a magjait és a belső hártyáit.
Egy serpenyőben egy kevés olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát 1 percig, majd add hozzá a jalapeñót és párold 2-3 percig.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert megég és keserű lesz.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert akkor kiszakadhat a tölteléktől.
Az egyik tészta felére kend rá a paradicsomszószt, majd helyezd rá a jalapeñós keveréket és a reszelt mozzarellát és cheddart.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert akkor nehéz lesz összehajtani és a töltelék kifolyhat.
Szórd meg oregánóval, bazsalikommal és egy csipet fekete borssal a tölteléket.
A fűszereket ízlés szerint variálhatod, használhatsz friss fűszernövényeket is a még intenzívebb ízért.
Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy a calzone ne nyíljon szét sütés közben.
A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
A tojás segít, hogy a calzone szép aranybarnára süljön. A lyukak megakadályozzák, hogy a calzone felrobbanjon sütés közben.
Előmelegített sütőben 200°C-on süsd aranybarnára, kb. 20 perc alatt.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj a calzone színére. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.