Janssons frestelse füstölt lazaccal, tejszínes rétegekkel

Janssons frestelse füstölt lazaccal

A Janssons frestelse egy tradicionális svéd étel, amely a tejszínes burgonyás rakott étel és füstölt lazac tökéletes kombinációja. Eredetileg az 1800-as évek végén készült, és azóta a svéd konyha egyik legismertebb ételévé vált. Az ételt gyakran ünnepi alkalmakra készítik, és mindig egyedi ízeket kínál, különösen, ha a tejszín és a füstölt lazac találkozik. A recept egy igazi svéd klasszikus, amelyet sokféleképpen variálhatunk, de a füstölt lazac a legjobb választás hozzá.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Füstölt lazac
500 g Sült burgonya
1 db Hagyma
200 ml Tejszín
100 ml Tejföl
1 ek. Mustár
1 tk.
0.5 tk. Friss bors
1 ek. Kapor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A burgonyát hámozd meg, és vékony szeletekre vágd. A hagymát is vágd apróra.

    A burgonya vékony szeletekre vágásával gyorsabban megpuhul, és egyenletesen sül a sütőben.

    2

    A füstölt lazacot vágd fel apró darabokra, és tedd félre.

    A lazacot nem kell túl apróra vágni, hogy megmaradjon a textúrája és az íze is jobban érvényesüljön.

    3

    Egy tálban keverd össze a tejszínt, tejfölt, mustárt, sót és borsot. A keveréket jól keverd össze, hogy sima legyen.

    A mustár és a tejföl gazdagítja az ételt, és különleges ízt ad a tejszínhez.

    4

    Egy sütőformában rétegezd el a burgonya felét, majd tedd rá a lazacot és a hagymát. Ismételd meg a rétegezést a maradék burgonyával és lazaccal.

    A rétegek között ügyelj arra, hogy a burgonya mindenhol egyenletesen eloszoljon, hogy a lazac jól illeszkedjen a többi hozzávalóval.

    5

    A tejszínes keveréket öntsd a burgonyás-lazacos rétegekre, és egyenletesen oszlasd el.

    A tejszín és tejföl keverékének jól át kell itatnia a burgonyát, hogy a sütés során finom, krémes legyen.

    6

    Süsd a Janssons frestelsét 180°C-ra előmelegített sütőben 30-40 percig, amíg a teteje aranybarna és ropogós nem lesz.

    A sütési idő végén érdemes figyelni, hogy ne égjen meg a teteje. Ha túl gyorsan barnul, fedjük le alufóliával, és süssük tovább.

    7

    Tálalás előtt szórd meg friss kaporral, hogy friss ízt adjon a fogásnak.

    A kapor különleges ízt ad a ételnek, és jól illik a füstölt lazac és a tejszínes alaphoz.