Jázmin rizs tálalva

Jázmin rizs

A jázmin rizs az egyik legismertebb és legkedveltebb rizsfajta, amely különösen Délkelet-Ázsiában népszerű. Nevét az illatáról kapta, amely főzés közben egy kellemes, virágos aromát áraszt. Képzeld el, ahogy a frissen főtt rizs illata betölti a konyhát, miközben a szemek könnyedén elválnak egymástól, pergősek és tökéletesen puhák maradnak. Ez a rizs tökéletes kiegészítője az ázsiai ételeknek, legyen szó curryről, pirított húsokról vagy zöldségekről.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 20 perc
510 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Jázmin rizs
600 ml Víz
1 tk.
10 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A jázmin rizst alaposan mosd át hideg vízben, amíg a lefolyó víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, hogy a rizs pergősebb legyen.

    A rizst addig mosd, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz. Ez általában 4-5 öblítést jelent.

    2

    Egy közepes méretű lábosban forralj fel 600 ml vizet, majd adj hozzá egy teáskanál sót és egy kevés olívaolajat.

    Az olívaolaj segít megakadályozni, hogy a rizsszemek összeragadjanak.

    3

    Szűrd le az átmosott rizst, majd óvatosan add a forrásban lévő vízhez. Keverd meg egyszer, majd csökkentsd a hőt alacsony fokozatra.

    A rizst óvatosan add a vízhez, hogy ne fröccsenjen ki. Csak egyszer keverd meg, mert a túl sok keverés hatására a rizs ragacsos lesz.

    4

    Fedd le a lábost, és főzd a rizst alacsony lángon 12-15 percig, amíg az összes víz felszívódik.

    Fontos, hogy alacsony lángon főzd a rizst, mert különben leéghet. Ne emeld fel a fedőt főzés közben, mert azzal gőzt engedsz ki, és a rizs nem fog egyenletesen megfőni.

    5

    Amikor a rizs elkészült, kapcsold le a hőt, és hagyd pihenni fedő alatt további 10 percig, hogy a szemek teljesen megpuhuljanak.

    A pihentetés nagyon fontos, mert ez alatt a rizs teljesen megpuhul és a felesleges nedvesség felszívódik.

    6

    Tálalás előtt egy villa segítségével óvatosan lazítsd fel a rizst, hogy pergősebb legyen.

    A villával óvatosan lazítsd fel a rizst, hogy ne törd össze a szemeket.