Jollof rizs csirkével tálalva

Jollof Rizs Csirkével vagy Marhával

A Jollof rizs az afrikai konyha egyik legismertebb és legkedveltebb fogása, amely számos országban népszerű. A recept Nigériából és Ghánából ered, de minden régió saját változatát kínálja. Ez az étel nemcsak gazdag ízvilágával, hanem élénk színeivel is hódít. A Jollof rizs különleges alkalmak és mindennapi étkezések során egyaránt elkészíthető, és garantáltan mindenkit lenyűgöz.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Rizs (hosszúszemű)
300 g Csirkemell vagy marhahús (kockára vágva)
400 g Paradicsom (friss, pürésített)
2 ek. Paradicsompüré
1 db Vöröshagyma (aprítva)
2 gerezd Fokhagyma (zúzott)
1 db Paprika (piros, aprítva)
500 ml Csirke alaplé
3 ek. Olaj (növényi)
1 tk. Curry por
0.5 tk. Kakukkfű (szárított)
2 db Babérlevél
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és pirítsd meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát és paprikát, amíg üveges lesz.

    A hagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjen meg, mert keserű lesz.

    2

    Add hozzá a kockára vágott csirkemellet vagy marhahúst, és süsd barnára minden oldalát. Vedd ki a serpenyőből, és tedd félre.

    A húst magas lángon pirítsd, hogy kérget kapjon, és a nedvesség benne maradjon. Ne süsd túl, mert kiszárad.

    3

    A serpenyőbe add hozzá a pürésített paradicsomot és a paradicsompürét. Főzd közepes lángon 10 percig, amíg a szósz besűrűsödik.

    A paradicsomszószt addig főzd, amíg a savanyú íze eltűnik és besűrűsödik.

    4

    Szórd meg curry porral, kakukkfűvel, sóval, borssal, és tedd bele a babérleveleket. Alaposan keverd össze.

    A fűszereket ízlés szerint variálhatod. Ha szereted a csípőset, adhatsz hozzá chili paprikát is.

    5

    Öntsd hozzá a csirke alaplét, és keverd bele a rizst. Helyezd vissza a megpirított húst, és keverd el óvatosan.

    A rizs mennyiségét az alaplé mennyiségéhez igazítsd. A rizsnek teljesen el kell lepnie az alaplének.

    6

    Fedő alatt főzd alacsony hőfokon 20-25 percig, amíg a rizs megpuhul és az összes folyadékot felszívja. Időnként keverd át, hogy ne ragadjon le.

    A rizst ne keverd túl gyakran, mert összetörik. Ha a rizs túl hamar felszívja az alaplét, adj hozzá még egy keveset.

    7

    Tálald a Jollof rizst forrón, friss zöldségekkel vagy salátával kiegészítve.

    A Jollof rizst tálalhatod sült banánnal is.