Kafta hĂșsnyĂĄrs tĂĄlalva grillezett zöldsĂ©gekkel

Kafta (közel-keleti darĂĄlt hĂșsnyĂĄrs)

A kafta a közel-keleti konyha egyik legismertebb hĂșsĂ©tele, amelyet kĂŒlönösen a grillezĂ©sek alkalmĂĄval szeretnek elkĂ©szĂ­teni. Eredete a mezopotĂĄmiai civilizĂĄciĂłkig vezethetƑ vissza, ahol a darĂĄlt hĂșs keverĂ©sĂ©t Ă©s fƱszerezĂ©sĂ©t tökĂ©lyre fejlesztettĂ©k. Ez az Ă©tel tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs csalĂĄdi összejövetelekre vagy barĂĄti grillezĂ©sekre. A tradicionĂĄlis fƱszerek, mint a koriander Ă©s a kömĂ©ny, kĂŒlönleges Ă­zvilĂĄgot adnak a hĂșsnak, amelyet könnyen elkĂ©szĂ­thetsz otthon is.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g DarĂĄlt marhahĂșs
⭕ 1 db Vöröshagyma
⭕ 20 g Friss petrezselyem
⭕ 3 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 tk. Ɛrölt koriander
⭕ 1 tk. Ɛrölt kömĂ©ny
⭕ 1 tk. Paprika (Ă©des)
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Fekete bors
⭕ 2 ek. Olívaolaj

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    AprĂ­tsd finomra a vöröshagymĂĄt, a fokhagymĂĄt Ă©s a petrezselymet. Ügyelj arra, hogy egysĂ©ges mĂ©retƱek legyenek a darabok.

    A hagymåt érdemes aprítógépben aprítani, hogy ne csípje a szemed. A petrezselymet pedig szårazon aprítsd, így nem lesz pépes.

    2

    Egy nagy tĂĄlban keverd össze a darĂĄlt hĂșst, a felaprĂ­tott zöldsĂ©geket, a fƱszereket (koriander, kömĂ©ny, paprika, sĂł, bors) Ă©s az olĂ­vaolajat. HasznĂĄlj tiszta kezet vagy konyhai kesztyƱt, hogy alaposan elkeverd az összetevƑket.

    A fƱszereket elƑször keverd össze az olĂ­vaolajjal, majd add hozzĂĄ a hĂșshoz. Így egyenletesebben oszlanak el.

    3

    FormĂĄzz hosszĂșkĂĄs nyĂĄrsakat a keverĂ©kbƑl. Ügyelj arra, hogy a massza szorosan tapadjon a nyĂĄrsakhoz, hogy ne essen le grillezĂ©s közben.

    A nyĂĄrsak formĂĄzĂĄsa elƑtt nedvesĂ­tsd be a kezed, Ă­gy nem fog rĂĄragadni a hĂșs. A masszĂĄt jĂłl nyomkodd a nyĂĄrsra, hogy sĂŒtĂ©s közben ne essen szĂ©t.

    4

    HevĂ­ts elƑ egy grillt vagy serpenyƑt közepes hƑmĂ©rsĂ©kletre. Kend meg enyhĂ©n olĂ­vaolajjal a nyĂĄrsakat, hogy ne ragadjanak le.

    A grillt vagy serpenyƑt alaposan forrĂłsĂ­tsd fel, mielƑtt rĂĄhelyezed a nyĂĄrsakat. Így szĂ©p kĂ©rget kapnak, Ă©s nem ragadnak le.

    5

    SĂŒsd a nyĂĄrsakat oldalankĂ©nt 4-5 percig, amĂ­g aranybarna Ă©s ĂĄtsĂŒlt nem lesz. GrillezĂ©s közben idƑnkĂ©nt forgasd Ƒket, hogy egyenletesen sĂŒljön.

    Ne forgasd tĂșl gyakran a nyĂĄrsakat, hagyd, hogy szĂ©pen megsĂŒljenek az egyik oldalon, mielƑtt megfordĂ­tod. Ha tĂșl hamar forgatod, könnyen szĂ©teshetnek.

    6

    Tålald a kaftåt friss salåtåval, pitakenyérrel és joghurtos mårtåssal. Díszítheted extra petrezselyemmel vagy grånåtalmamaggal.

    A joghurtos mĂĄrtĂĄshoz keverhetsz egy kevĂ©s mentĂĄt vagy uborkĂĄt is, hogy mĂ©g frissĂ­tƑbb legyen.