Kalach kelet-európai fonott kenyér frissen sütve

Kalach - Kelet-európai fonott kenyér

A kalach egy hagyományos kelet-európai fonott kenyér, amelyet különleges alkalmakra, ünnepségekre és családi összejövetelekre készítenek. Különösen népszerű Ukrajnában, Oroszországban és Lengyelországban, ahol vallási és kulturális eseményeken is fogyasztják. A fonott forma a jólét és az összetartozás szimbóluma, és gyakran mézzel vagy vajjal tálalják. A puha, édes ízű kenyér tökéletes reggelire, vagy teával és lekvárral fogyasztva, de ünnepi asztalokon is méltó helyet foglal el.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
250 ml Meleg tej
50 g Cukor
50 g Vaj
2 db Tojás
5 g

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a meleg tejet, a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert elpusztítja az élesztőt. Az élesztő akkor jó, ha habos lesz a teteje.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót.

    A sót mindig a liszthez keverd, mert közvetlenül az élesztővel érintkezve gátolja annak működését.

    3

    Adj hozzá a vajat, a tojásokat és az élesztős keveréket, majd gyúrd össze egy lágy, de rugalmas tésztává.

    A vaj legyen szobahőmérsékletű, hogy könnyebben eldolgozható legyen. A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz, kb. 10-15 percig.

    4

    Takard le a tésztát, és hagyd kelni meleg helyen 1,5 órán át, amíg duplájára nő.

    A tésztát letakarhatod egy konyharuhával vagy folpackkal. A meleg hely segíti az élesztő működését.

    5

    Borítsd ki a tésztát lisztezett felületre, és oszd három egyenlő részre.

    A lisztezett felület megakadályozza, hogy a tészta leragadjon.

    6

    Sodord ki a részeket hosszú rudakká, majd fond össze őket, hogy egy fonott cipót kapj.

    A rudak legyenek egyenletes vastagságúak, hogy a cipó egyenletesen süljön meg. A fonást gyakorolhatod egy videó segítségével.

    7

    Helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsire, és hagyd pihenni további 30 percig.

    A pihenés során a tészta még egy kicsit megkel, és könnyebb lesz sütni.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd süsd a kalachot 25-30 percig, amíg aranybarnára sül.

    A sütési idő a sütőtől függően változhat. Ha a teteje túl hamar barnul, takard le alufóliával.

    9

    Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd szeletelve tálald.

    A rács biztosítja, hogy a kenyér alja is kihűljön, és ne legyen nedves.