Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
Fontos, hogy a tej langyos legyen, ne forró, mert a forró tej tönkreteszi az élesztőt. A cukor segíti az élesztő aktiválódását.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.
A vajat hidegen morzsold el a liszttel, így a pogácsa omlósabb lesz. Használhatsz vaj helyett margarint is, de a vajjal finomabb az eredmény.
Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.
A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz.
A káposztát reszeld le, majd egy serpenyőben hevítsd fel az olajat, és pirítsd meg közepes lángon 10 percig. Sózd, borsozd ízlés szerint.
A káposztát ne pirítsd túl, mert megkeseredhet. Fontos, hogy a káposzta kihűljön, mielőtt a tésztához adod, különben megolvasztja a vajat.
Hagyd kihűlni a pirított káposztát, majd keverd a tésztába, és dolgozd jól össze.
A káposztát alaposan keverd el a tésztában, hogy egyenletesen oszoljon el.
Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.
A hajtogatás során fontos, hogy minden hajtás után pihentesd a tésztát 10-15 percig a hűtőben, így könnyebben nyújtható és levelesebb lesz.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.
A tésztát meleg helyen keleszd, így gyorsabban megkel. A konyharuha megakadályozza, hogy a tészta kiszáradjon.
Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, így könnyebben tudod kiszaggatni a pogácsákat, és nem ragadnak bele a tésztába.
Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.
A tojást alaposan verd fel, hogy egyenletesen tudd kenni a pogácsák tetejét. A tojás helyett használhatsz tejjel elkevert tojássárgáját is a szebb szín érdekében.
Előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a pogácsák ne égjenek meg. Ha szükséges, takard le alufóliával a tetejüket.
Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, ropogós külsővel és puha belsővel.
A frissen sült pogácsa a legfinomabb, de másnap is fogyasztható. Légmentesen tárolva tovább megőrzi a frissességét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.