Kebab Tál grillezett húsnyársakkal, humusszal és joghurtos szósszal

Kebab Tál

A Kebab Tál egy modern változata a hagyományos török kebaboknak, amely a Közel-Kelet és a Mediterráneum legjobb ízeit ötvözi. Az Oszmán Birodalom idején a kebabot gyakran lepénykenyérrel és különböző köretekkel szolgálták fel, hogy egy teljes, laktató étkezést biztosítsanak. A mai változatokban a grillezett húsokat joghurtos szósszal, humusszal, rizs- vagy bulgurkörettel és grillezett zöldségekkel kombinálják. Ez az étel tökéletes választás, ha egy gazdag és változatos ízvilágú török lakomát szeretnénk otthon elkészíteni.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 37 perc
920 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Darált marhahús vagy bárányhús
1 db Vöröshagyma
3 gerezd Fokhagyma
1 tk. Őrölt római kömény
1 tk. Füstölt paprika
0.5 tk. Fekete bors
1 tk.
10 g Friss petrezselyem
30 ml Olívaolaj
2 db Paradicsom
2 db Paprika (piros és zöld)
200 g Joghurtos szósz
200 g Humusz
4 db Lepénykenyér
200 g Rizs vagy bulgur

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A vöröshagymát és fokhagymát reszeld le, majd keverd össze a darált hússal, római köménnyel, füstölt paprikával, sóval, fekete borssal és finomra aprított petrezselyemmel.

    Ha van időd, hagyd a fűszerezett húst a hűtőben legalább 30 percig, hogy az ízek jobban összeérjenek.

    2

    Gyúrd alaposan össze a húsmasszát, és formázz belőle hosszúkás kebabokat vagy kisebb húspogácsákat, majd hagyd állni 20 percig a hűtőben.

    A hűtés segít, hogy a hús ne essen szét sütés közben.

    3

    Hevítsd fel a grillt vagy egy serpenyőt, és süsd a kebabokat közepes lángon kb. 10-12 percig, időnként forgatva, amíg kívül ropogósak, belül pedig szaftosak maradnak.

    Ne süsd túl a húst, különben kiszárad. A belső hőmérsékletnek el kell érnie a 70-75°C-ot.

    4

    Amíg a hús sül, a paradicsomokat és paprikákat vágd félbe, és grillezd meg néhány percig, amíg kissé megpuhulnak.

    A zöldségeket locsold meg egy kevés olívaolajjal és szórd meg sóval, borssal, mielőtt grilleznéd.

    5

    A lepénykenyereket enyhén pirítsd meg, hogy meleg és rugalmas legyen.

    A lepénykenyereket megpiríthatod serpenyőben, grillen vagy akár kenyérpirítóban is.

    6

    Főzd meg a rizst vagy bulgurt enyhén sós vízben, majd hagyd állni pár percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A rizst főzd a csomagoláson található utasítások szerint.

    7

    A tálaláshoz helyezd a kebabokat egy nagy tálba, mellé rendezd a grillezett zöldségeket, a rizst vagy bulgurt, a humuszt és a joghurtos szószt. A lepénykenyeret külön kínáld.

    Díszítsd a tálat friss petrezselyemmel vagy mentával.