Kecskesajtos pogácsa tálalva

Kecskesajtos pogácsa

A kecskesajtos pogácsa egy különleges ízvilágú sós sütemény, amely a kecskesajt krémes, kissé pikáns ízével gazdagítja a tésztát. A kívül ropogós, belül omlós állag és a sajt intenzív aromája teszi igazán ellenállhatatlanná. Kiváló választás vendégváróként, uzsonnára vagy egy kiadós leves mellé. Egyszerűen elkészíthető, és garantáltan mindenki kedvence lesz!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Finomliszt
150 g Vaj
200 g Kecskesajt
150 g Tejföl
1 db Tojás
25 g Élesztő
100 ml Langyos tej
1 tk.
1 tk. Cukor
1 db Tojás a kenéshez
50 g Reszelt kecskesajt a tetejére

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    TejTej
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Futtasd fel az élesztőt: a langyos tejbe keverd bele a cukrot és az élesztőt, majd hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    Fontos, hogy a tej langyos legyen, se túl hideg, se túl meleg, mert a túl magas hőmérséklet elpusztítja az élesztőt.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd morzsold bele a vajat, hogy egyenletesen eloszoljon.

    A vaj legyen hideg, így könnyebben morzsolható, és a tészta is omlósabb lesz.

    3

    Reszeld le a kecskesajtot, és a felét keverd a lisztes keverékhez.

    Érdemes keményebb kecskesajtot választani, ami könnyebben reszelhető.

    4

    Add hozzá a tejfölt, a tojást és a felfuttatott élesztőt, majd alaposan gyúrd össze a tésztát.

    Addig gyúrd a tésztát, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet, de vigyázz, hogy ne legyen túl kemény.

    5

    Lisztezett deszkán nyújtsd ki a tésztát kb. 2 cm vastagra, majd hajtogasd háromszor, hogy levelesebb állagot kapjon.

    A hajtogatás fontos a leveles állag eléréséhez. Ne sajnáld a lisztet a nyújtáshoz, de ne is vidd túlzásba, mert a tészta kemény lesz.

    6

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig, hogy a tészta megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta megkel, ami a pogácsák könnyedségét biztosítja. Húzd távol a huzattól.

    7

    Nyújtsd ki ismét kb. 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szaggasd ki a formákat.

    A pogácsaszaggató mérete ízlés kérdése. A leeső tésztadarabokat újra összegyúrhatod és kiszaggathatod, de ezek a pogácsák már nem lesznek olyan levelesek.

    8

    Helyezd a pogácsákat sütőpapírral bélelt tepsire, és kend meg a tetejüket felvert tojással.

    A tojás szép színt ad a pogácsáknak. A tojáshoz adhatsz egy kevés tejet vagy vizet is, hogy könnyebben kenhető legyen.

    9

    Szórd meg a tetejüket reszelt kecskesajttal, majd előmelegített sütőben 180°C-on süsd 20-25 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy a pogácsák ne égjenek meg. Ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    10

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald frissen, kívül ropogós, belül omlós állaggal.

    A pogácsák frissen a legfinomabbak, de légmentesen zárható dobozban néhány napig eltarthatók. Melegítve visszanyerik ropogós állagukat.