Frissen sült grúz khachapuri sajtos lepény

Khachapuri - Grúz sajtos lepény

A khachapuri egy ikonikus grúz étel, amelyet különböző formákban készítenek az ország különböző régióiban. Az egyik legismertebb változata az Adjaruli khachapuri, amely csónak alakú, és a sajtos töltelékre egy tojás kerül a sütés végén. A tészta kívül ropogós, belül pedig puha és levegős, míg a sajt krémesen olvad benne. A khachapuri tökéletes választás reggelire, ebédre vagy vacsorára, és egy autentikus ízutazásra viszi azokat, akik szeretik a grúz konyhát.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
200 ml Langyos tej
100 ml Langyos víz
25 g Friss élesztő
10 g Kristálycukor
10 g
50 g Vaj
300 g Reszelt sajt (sós, pl. feta vagy sulguni)
2 db Tojás (töltelékhez és kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Langyosítsd meg a tejet és a vizet, keverd bele a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej és a víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ideális a langyos, testhőmérséklet körüli hőmérséklet.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá az élesztős keveréket és az olvasztott vajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz.

    A tésztát addig gyúrd, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ez általában 8-10 percet vesz igénybe.

    3

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A keléshez ideális hely a sütő, amit 50 fokra melegítettél, majd kikapcsoltad.

    4

    Oszd a tésztát két egyenlő részre, és formázz belőlük ovális lepényeket.

    Lisztezett felületen könnyebben formázhatod a tésztát.

    5

    Hajtsd fel a széleket úgy, hogy csónak alakot kapj, majd töltsd meg a közepét a reszelt sajttal.

    A széleket alaposan nyomkodd össze, hogy ne nyíljanak szét sütés közben.

    6

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, majd süsd a khachapurikat 10-12 percig, amíg a szélek aranybarnák lesznek.

    A sütési idő sütőtől függően változhat. Figyeld a lepényeket, és vedd ki őket, amikor a szélek aranybarnák lettek.

    7

    Vedd ki a sütőből, üss egy-egy tojást a sajt tetejére, majd süsd további 3-4 percig, amíg a fehérje megszilárdul, de a sárgája még lágy marad.

    A tojást óvatosan üsd a sajt tetejére, hogy a sárgája ne sérüljön meg. A sütési idő itt is sütőfüggő.

    8

    Tálald forrón, és élvezd a frissen sült grúz sajtos lepényt!

    Tálaláskor egy darab vajat is tehetsz a tojás tetejére, ami még gazdagabbá teszi az ízét.