Klasszikus szezĂĄmmagos buci frissen sĂŒtve

Klasszikus SzezĂĄmmagos Buci

A szezĂĄmmagos buci az egyik legismertebb hamburgerzsemle, amely tökĂ©letes alapja egy hĂĄzi kĂ©szĂ­tĂ©sƱ hamburgernek. Az aranybarna, puha Ă©s enyhĂ©n Ă©deskĂ©s tĂ©szta tökĂ©letesen kiegĂ©szĂ­ti a sĂłs Ă©s fƱszeres hamburgerhĂșst vagy bĂĄrmilyen növĂ©nyi pogĂĄcsĂĄt. Ez a recept egyszerƱen elkĂ©szĂ­thetƑ otthon, Ă©s garantĂĄltan jobb Ă­zƱ, mint a bolti vĂĄltozat. A szezĂĄmmag nemcsak lĂĄtvĂĄnyos dĂ­szĂ­tĂ©s, hanem extra ropogĂłssĂĄgot Ă©s enyhĂ©n diĂłs Ă­zt is ad a buciknak.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 1 Ăłra 38 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 8
⭕ 500 g BĂșzaliszt
⭕ 7 g SzĂĄraz Ă©lesztƑ
⭕ 10 g Kristálycukor
⭕ 10 g Só
⭕ 300 ml Langyos víz
⭕ 2 ek. Olívaolaj
⭕ 20 g Szezámmag
⭕ 20 ml NövĂ©nyi tej (a kenĂ©shez)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tĂĄlban keverd össze a szĂĄraz Ă©lesztƑt, a cukrot Ă©s a langyos vizet. Hagyd ĂĄllni 10 percig, amĂ­g habos nem lesz.

    A vĂ­z ne legyen se tĂșl hideg, se tĂșl meleg, mert az elpusztĂ­thatja az Ă©lesztƑt. Ha 10 perc utĂĄn nem habosodik, az Ă©lesztƑ valĂłszĂ­nƱleg nem jĂł.

    2

    Egy nagy tĂĄlban szitĂĄld ĂĄt a bĂșzalisztet, majd add hozzĂĄ a sĂłt Ă©s az olĂ­vaolajat.

    A liszt ĂĄtszitĂĄlĂĄsa levegƑsebbĂ© teszi, ami jobb ĂĄllagot eredmĂ©nyez.

    3

    Öntsd hozzĂĄ a felfuttatott Ă©lesztƑs keverĂ©ket, majd keverd össze egy spatulĂĄval.

    Ügyelj arra, hogy a keverĂ©k ne legyen tĂșl forrĂł, mert az elpusztĂ­tja az Ă©lesztƑt. Langyos legyen csak.

    4

    KĂ©zzel vagy dagasztĂłgĂ©ppel gyĂșrd sima tĂ©sztĂĄvĂĄ, kb. 10 percig. Ha ragacsos, adj hozzĂĄ kevĂ©s lisztet.

    A tĂ©sztĂĄt addig gyĂșrd, amĂ­g rugalmas Ă©s sima nem lesz. Ne adj hozzĂĄ tĂșl sok lisztet, mert a bucik kemĂ©nyek lesznek.

    5

    Tedd a tĂ©sztĂĄt egy olajozott tĂĄlba, takard le egy konyharuhĂĄval, Ă©s keleszd meleg helyen kb. 1 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a duplĂĄjĂĄra nƑ.

    A tĂ©sztĂĄt meleg helyen keleszd, pĂ©ldĂĄul a sĂŒtƑben alacsony hƑfokon vagy a radiĂĄtor közelĂ©ben. A konyharuha nedves lehet, hogy ne szĂĄradjon ki a tĂ©szta.

    6

    A megkelt tĂ©sztĂĄt borĂ­tsd ki egy lisztezett felĂŒletre, Ă©s oszd 8 egyforma rĂ©szre.

    A tésztåt mérleggel is oszthatod, hogy pontosan egyforma bucik legyenek.

    7

    FormĂĄzz belƑlĂŒk kerek bucikat, majd helyezd Ƒket sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire.

    A bucikat alaposan gömbölyítsd, hogy szép formåjuk legyen.

    8

    Takarj le egy konyharuhåval, és hagyd még 30 percig kelni.

    A mĂĄsodik kelesztĂ©s mĂ©g levegƑsebbĂ© teszi a bucikat.

    9

    A bucik tetejét kend meg növényi tejjel, majd szórd meg szezåmmaggal.

    A növĂ©nyi tej helyett tojĂĄssal is megkenheted, a szezĂĄmmag pedig elhagyhatĂł vagy mĂĄs maggal helyettesĂ­thetƑ.

    10

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 190°C-ra, Ă©s sĂŒsd a bucikat 15-18 percig, amĂ­g aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    A sĂŒtĂ©si idƑ fĂŒgg a sĂŒtƑtƑl, ezĂ©rt figyelj rĂĄjuk, Ă©s ha tĂșl gyorsan barnulnak, takard le Ƒket alufĂłliĂĄval.

    11

    Hagyd Ƒket rĂĄcson kihƱlni, majd frissen tĂĄlald vagy tĂĄrold lĂ©gmentesen zĂĄrhatĂł edĂ©nyben.

    A råcson való hƱtés megakadålyozza, hogy a bucik alja bepåråsodjon.