Klasszikus szezámmagos buci frissen sütve

Klasszikus Szezámmagos Buci

A szezámmagos buci az egyik legismertebb hamburgerzsemle, amely tökéletes alapja egy házi készítésű hamburgernek. Az aranybarna, puha és enyhén édeskés tészta tökéletesen kiegészíti a sós és fűszeres hamburgerhúst vagy bármilyen növényi pogácsát. Ez a recept egyszerűen elkészíthető otthon, és garantáltan jobb ízű, mint a bolti változat. A szezámmag nemcsak látványos díszítés, hanem extra ropogósságot és enyhén diós ízt is ad a buciknak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 1 óra 38 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
10 g Kristálycukor
10 g
300 ml Langyos víz
2 ek. Olívaolaj
20 g Szezámmag
20 ml Növényi tej (a kenéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy tálban keverd össze a száraz élesztőt, a cukrot és a langyos vizet. Hagyd állni 10 percig, amíg habos nem lesz.

    A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Ha 10 perc után nem habosodik, az élesztő valószínűleg nem jó.

    2

    Egy nagy tálban szitáld át a búzalisztet, majd add hozzá a sót és az olívaolajat.

    A liszt átszitálása levegősebbé teszi, ami jobb állagot eredményez.

    3

    Öntsd hozzá a felfuttatott élesztős keveréket, majd keverd össze egy spatulával.

    Ügyelj arra, hogy a keverék ne legyen túl forró, mert az elpusztítja az élesztőt. Langyos legyen csak.

    4

    Kézzel vagy dagasztógéppel gyúrd sima tésztává, kb. 10 percig. Ha ragacsos, adj hozzá kevés lisztet.

    A tésztát addig gyúrd, amíg rugalmas és sima nem lesz. Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a bucik kemények lesznek.

    5

    Tedd a tésztát egy olajozott tálba, takard le egy konyharuhával, és keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg helyen keleszd, például a sütőben alacsony hőfokon vagy a radiátor közelében. A konyharuha nedves lehet, hogy ne száradjon ki a tészta.

    6

    A megkelt tésztát borítsd ki egy lisztezett felületre, és oszd 8 egyforma részre.

    A tésztát mérleggel is oszthatod, hogy pontosan egyforma bucik legyenek.

    7

    Formázz belőlük kerek bucikat, majd helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A bucikat alaposan gömbölyítsd, hogy szép formájuk legyen.

    8

    Takarj le egy konyharuhával, és hagyd még 30 percig kelni.

    A második kelesztés még levegősebbé teszi a bucikat.

    9

    A bucik tetejét kend meg növényi tejjel, majd szórd meg szezámmaggal.

    A növényi tej helyett tojással is megkenheted, a szezámmag pedig elhagyható vagy más maggal helyettesíthető.

    10

    Melegítsd elő a sütőt 190°C-ra, és süsd a bucikat 15-18 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért figyelj rájuk, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.

    11

    Hagyd őket rácson kihűlni, majd frissen tálald vagy tárold légmentesen zárható edényben.

    A rácson való hűtés megakadályozza, hogy a bucik alja bepárásodjon.