Koeksister mézes szirupban, fűszeres ízzel és aranybarna külsővel

Koeksister mézes szirupban

A Koeksister egy hagyományos dél-afrikai édesség, amelyet édes, fűszeres tésztából készítenek, majd mézes szirupban áztatják. Az étel eredetileg a holland gyarmatosítók által került a helyi konyhába, és mára Dél-Afrika egyik legnépszerűbb édességévé vált. A koeksister édes, ropogós és fűszeres, tökéletes desszert minden alkalomra.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
10 g Élesztő
200 ml Víz
50 g Cukor
100 g Fűszeres méz
1 tk. Fahéj
1 csipet
1 l Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet tedd egy nagy tálba, majd add hozzá az élesztőt, cukrot és egy csipet sót.

    A lisztet jól át kell keverni a többi hozzávalóval, hogy a tészta könnyen dolgozható legyen.

    2

    A vizet langyosra melegítsd, és keverd bele a fűszeres mézet. Öntsd hozzá a lisztes keverékhez, majd gyúrd össze a tésztát.

    A langyos víz segít az élesztő aktiválódásában, így biztosítva a tészta könnyű emelkedését.

    3

    A tésztát hagyd kelni egy meleg helyen 30-45 percig, amíg kétszeresére nő.

    A megfelelő kelesztés érdekében tartsd melegen a tésztát, hogy gyorsabban felfúvódjon.

    4

    Amikor a tészta megkelt, formázz belőle kis golyókat, majd minden golyót hosszú hengerré alakítsd.

    Próbálj egyforma méretű golyókat készíteni, hogy egyenletesen süljön minden darab.

    5

    Egy serpenyőben forrósítsd fel az olajat, és süsd a hengereket mindkét oldalon aranybarnára.

    Az olaj hőmérséklete fontos – ne legyen túl forró, különben a koeksister kívül megég, belül pedig nyers marad.

    6

    Míg a koeksister sül, készíts egy mézes szirupot: forrald fel a mézet a fahéjjal és egy kis vízzel, majd főzd 5-10 percig, hogy sűrűsödjön.

    A fahéj ad egy kellemes, fűszeres ízt a szirupnak, amitől a koeksister különleges lesz.

    7

    Miután a koeksister megsült, tedd őket a mézes szirupba, és hagyd, hogy teljesen átitassa őket.

    A koeksisteret elég rövid ideig hagyd a szirupban, hogy ne áztassák el teljesen, de elég legyen a mézes íz.

    8

    Tálald melegen, és élvezd a friss, édes, fűszeres ízeket.

    A koeksistert a legjobban melegen lehet élvezni, így tálald rögtön a szirupba áztatás után.