Áztasd be a száraz zsemlét a tejbe, amíg megpuhul, majd nyomkodd ki belőle a felesleges folyadékot.
A zsemlét ne áztasd túl sokáig, mert széteshet. A kinyomkodásnál ügyelj, hogy a lehető legtöbb tejet eltávolítsd, különben a gombócok túl lágyak lesznek.
Egy tálban keverd össze a darált marhahúst, az áztatott zsemlét, az apróra vágott vöröshagymát, a tojást, a sót, a borsot és az őrölt szegfűborsot. Formázz belőle közepes méretű gombócokat.
A húsgombócokat egyforma méretűre formázd, hogy egyenletesen főjenek meg. Ha a massza túl ragacsos, nedvesítsd be a kezed.
Forralj vizet egy nagy lábosban, és adj hozzá egy csipet sót. Főzd a húsgombócokat a gyöngyöző vízben 15-20 percig, majd szedd ki őket, és tartsd melegen.
A vizet ne forrald lobogva, mert a gombócok széteshetnek. A gyöngyöző víz a megfelelő hőmérséklet. Ha hab képződik a tetején, szedd le.
Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, add hozzá a lisztet, és készíts világos rántást. Fokozatosan öntsd hozzá a zöldségleves alaplevet, miközben folyamatosan kevered, hogy sima szószt kapj.
A rántást alacsony lángon készítsd, hogy a liszt ne égjen meg. Az alaplevet fokozatosan adagold, miközben folyamatosan kevered, hogy elkerüld a csomósodást.
Keverd bele a tejfölt, a kapribogyót és a citromlevet. Ízesítsd sóval és borssal, majd főzd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A tejfölt először keverd el egy kevés forró szószban, mielőtt a teljes mennyiséghez adnád, így elkerülheted a kicsapódást. A kapribogyó mennyiségét ízlés szerint változtathatod.
Tedd vissza a húsgombócokat a szószba, és főzd még néhány percig, hogy jól átmelegedjenek.
A húsgombócokat óvatosan forgasd a szószban, hogy ne törjenek össze.
Tálald a húsgombócokat a kapris szósszal, szórd meg friss petrezselyemmel, és kínálj mellé főtt burgonyát vagy párolt rizst.
A petrezselyem frissességet és színt ad az ételnek. A burgonyát vagy rizst ízlés szerint választhatod ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.