Köttbullar burgonyapürével, gazdag ízekkel tálalva

Köttbullar burgonyapürével

A Köttbullar, más néven svéd húsgombóc, egy híres és szeretett étel a svéd konyhában, amely évszázadok óta része a helyi étkezési hagyományoknak. A húsgombócokat eredetileg sertés- és marhahús keverékéből készítették, majd burgonyapürével tálalták, hogy tápláló és laktató étkezést biztosítsanak. A mai napig az egyik legismertebb étel Svédországban.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Darálthús (sertés és marha keveréke)
1 db Hagyma
2 gerezd Fokhagyma
3 ek. Zsemlemorzsa
100 ml Tej
1 db Tojás
1 tk.
0.5 tk. Friss fekete bors
2 ek. Olívaolaj
800 g Burgonya
2 ek. Vaj
100 ml Tej (a püréhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, majd egy serpenyőben kevés olívaolajon megpároljuk, amíg üvegesek nem lesznek.

    A hagymát ne pirítsd meg túlzottan, hogy a húsgombócban édes, de nem keserű legyen.

    2

    A darált húst egy tálba tesszük, hozzáadjuk a párolt hagymát, a tojást, a tejjel elkevert zsemlemorzsát, a sót és a borsot. Jól összekeverjük, majd kisebb gombócokat formázunk belőle.

    Ha túl ragadós lenne a massza, egy kis zsemlemorzsát adhatsz hozzá.

    3

    Egy serpenyőben hevítsük fel az olívaolajat, majd a húsgombócokat aranybarnára pirítjuk minden oldalon, közepes lángon, hogy jól átsüljenek.

    A húsgombócokat ne rakd túl szorosra a serpenyőbe, hogy minden oldal jól megpirulhasson.

    4

    Miután a húsgombócok elkészültek, félretehetjük őket, és egy másik serpenyőben készítjük el a burgonyapürét.

    A burgonya püréhez érdemes jó minőségű, lisztes burgonyát használni, mert ez segít a sima és krémes textúra elérésében.

    5

    A burgonyát meghámozzuk és felkockázzuk, majd sós vízben puhára főzzük. Miután megfőtt, leöntjük róla a vizet, és összetörjük pürévé. Hozzáadjuk a vajat és a tejet, majd simára keverjük.

    A püréhez használj meleg tejet és vajat, hogy a burgonya jobban felszívja őket, és krémesebb legyen.

    6

    A húsgombócokat tálalás előtt egy tányérra rendezzük, és a burgonyapürével tálaljuk.

    A húsgombócokat egy kis húslevessel vagy szafttal is leönthetjük, hogy még ínycsiklandóbbá váljanak.