A főtt burgonyát törd össze egy tálban, majd hagyd kihűlni szobahőmérsékletre.
Fontos, hogy a burgonya teljesen kihűljön, mielőtt a többi hozzávalót hozzáadod, különben a vaj megolvad és a tészta ragacsos lesz.
Add hozzá az olvasztott vajat, a tejet és a sót, majd keverd simára.
A vaj ne legyen forró, csak épp olvasztott, hogy ne főzze meg a burgonyát.
Fokozatosan add hozzá a lisztet, és gyúrd össze, amíg egy puha, nem ragacsos tésztát kapsz.
Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a tészta kemény lesz. Inkább legyen egy kicsit lágyabb, mint túl kemény.
Oszd a tésztát 8-10 egyenlő részre, majd formázz belőlük golyókat.
A golyókat takard le, hogy ne száradjanak ki, amíg a többit nyújtod.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a golyókat vékony, kb. 20 cm átmérőjű lapokká.
Használj elegendő lisztet, hogy a tészta ne ragadjon le a felületre. Minél vékonyabbra sikerül nyújtani, annál finomabb lesz a lefse.
Melegíts fel egy száraz serpenyőt közepes lángon, majd süsd a lefse lapokat egyenként, kb. 1-2 percig az egyik oldalon, amíg enyhén barna foltok jelennek meg.
Ne süsd túl magas hőfokon, mert a lefse megéghet, mielőtt átsülne. Figyeld a színt, a cél az enyhe barnulás.
Fordítsd meg, és süsd további 1 percig a másik oldalt is.
Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert akkor kiszárad és töredezett lesz.
Tartsd a megsült lefse lapokat egy konyharuhába csomagolva, hogy ne száradjanak ki.
A konyharuha segít megtartani a nedvességet, így a lefse puha marad.
Tálald vajjal, cukorral, fahéjjal vagy sós töltelékkel, például füstölt lazaccal és tejföllel.
A lefse sokféleképpen tálalható, kísérletezz bátran a kedvenc ízeiddel!
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.