Frissen sült norvég lefse krumplis kenyér

Lefse - Norvég krumplis kenyér

A lefse egy hagyományos norvég krumplis kenyér, amelyet évszázadok óta készítenek Skandináviában. Eredetileg az egyszerű, olcsó hozzávalók miatt vált népszerűvé, de ma már az ünnepi asztalok elmaradhatatlan része. A norvég családok generációk óta készítik, és különféle feltétekkel tálalják, például fahéjjal és cukorral vagy sós változatban füstölt lazaccal és tejföllel. A lefse könnyű, puha textúrája miatt tökéletes választás reggelire vagy uzsonnára.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Főtt burgonya
200 g Búzaliszt
100 ml Tej
50 g Vaj
5 g

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A főtt burgonyát törd össze egy tálban, majd hagyd kihűlni szobahőmérsékletre.

    Fontos, hogy a burgonya teljesen kihűljön, mielőtt a többi hozzávalót hozzáadod, különben a vaj megolvad és a tészta ragacsos lesz.

    2

    Add hozzá az olvasztott vajat, a tejet és a sót, majd keverd simára.

    A vaj ne legyen forró, csak épp olvasztott, hogy ne főzze meg a burgonyát.

    3

    Fokozatosan add hozzá a lisztet, és gyúrd össze, amíg egy puha, nem ragacsos tésztát kapsz.

    Ne adj hozzá túl sok lisztet, mert a tészta kemény lesz. Inkább legyen egy kicsit lágyabb, mint túl kemény.

    4

    Oszd a tésztát 8-10 egyenlő részre, majd formázz belőlük golyókat.

    A golyókat takard le, hogy ne száradjanak ki, amíg a többit nyújtod.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a golyókat vékony, kb. 20 cm átmérőjű lapokká.

    Használj elegendő lisztet, hogy a tészta ne ragadjon le a felületre. Minél vékonyabbra sikerül nyújtani, annál finomabb lesz a lefse.

    6

    Melegíts fel egy száraz serpenyőt közepes lángon, majd süsd a lefse lapokat egyenként, kb. 1-2 percig az egyik oldalon, amíg enyhén barna foltok jelennek meg.

    Ne süsd túl magas hőfokon, mert a lefse megéghet, mielőtt átsülne. Figyeld a színt, a cél az enyhe barnulás.

    7

    Fordítsd meg, és süsd további 1 percig a másik oldalt is.

    Vigyázz, hogy ne süsd túl, mert akkor kiszárad és töredezett lesz.

    8

    Tartsd a megsült lefse lapokat egy konyharuhába csomagolva, hogy ne száradjanak ki.

    A konyharuha segít megtartani a nedvességet, így a lefse puha marad.

    9

    Tálald vajjal, cukorral, fahéjjal vagy sós töltelékkel, például füstölt lazaccal és tejföllel.

    A lefse sokféleképpen tálalható, kísérletezz bátran a kedvenc ízeiddel!