Lihapiirakka hagymĂĄval töltve, aranybarnĂĄra sĂŒtve, tĂĄnyĂ©ron tĂĄlalva

Lihapiirakka hagymĂĄval

A Lihapiirakka az egyik legismertebb finn töltött tĂ©sztaĂ©tel, amelyet eredetileg a munkĂĄsosztĂĄly tagjai fogyasztottak az 1900-as Ă©vek elejĂ©n. A hagymĂĄs vĂĄltozat kĂŒlönösen elterjedt, mivel a karamellizĂĄlt hagyma gazdagabbĂĄ Ă©s Ă©desebbĂ© teszi a hĂșsos töltelĂ©ket, ezzel kiegyensĂșlyozva a sĂłs Ă­zvilĂĄgot. Technikai tanĂĄcs: a hagymĂĄt alacsony lĂĄngon, tĂŒrelmesen pirĂ­tsd meg – Ă­gy mĂ©lyebb Ă­zt kapsz, ami kiemeli a marhahĂșs karakterĂ©t. A frissen sĂŒlt tĂ©sztabatyuk kĂ­vĂŒl aranybarnĂĄk, belĂŒl puhĂĄk, Ă©s ahogy harapsz belĂ©jĂŒk, a gƑzölgƑ, illatos töltelĂ©k felszabadĂ­tja a pirult hagyma Ă©s fƱszerek aromĂĄjĂĄt. Ez az Ă©tel kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs gyors ebĂ©dnek vagy tartalmas vacsorĂĄnak, kĂŒlönösen egy hideg napon. A hagymĂĄs vĂĄltozat kĂŒlönösen otthonos Ă­zeket idĂ©z – egy valĂłdi komfortĂ©tel FinnorszĂĄgbĂłl.

ElƑkĂ©szĂŒlet 30 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 45 perc
2100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 500 g Liszt
⭕ 300 ml Tej
⭕ 25 g ÉlesztƑ
⭕ 1 ek. Cukor
⭕ 1 tk. Só
⭕ 50 g Vaj
⭕ 300 g DarĂĄlt marhahĂșs
⭕ 2 db Vöröshagyma
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 500 ml Olaj a sĂŒtĂ©shez

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    LangyosĂ­tsd meg a tejet, majd keverd el benne az Ă©lesztƑt Ă©s a cukrot. Hagyd ĂĄllni 10 percig, amĂ­g felfut. Közben mĂ©rd ki a lisztet Ă©s a sĂłt, valamint olvaszd fel a vajat.

    Az Ă©lesztƑs tej ne legyen forrĂł, kĂŒlönben az Ă©lesztƑ nem fog mƱködni – csak langyos legyen.

    2

    Keverd össze a lisztet, sĂłt, Ă©lesztƑs tejet Ă©s az olvasztott vajat. GyĂșrd össze sima, rugalmas tĂ©sztĂĄvĂĄ, majd takard le, Ă©s keleszd meleg helyen 1 ĂłrĂĄn ĂĄt.

    A jĂłl kidolgozott tĂ©szta nem ragad, Ă©s rugalmas tapintĂĄsĂș – ha kell, adj hozzĂĄ kevĂ©s lisztet gyĂșrĂĄs közben.

    3

    A vöröshagymĂĄt aprĂ­tsd fel, majd egy kevĂ©s olajon dinszteld meg. Add hozzĂĄ a darĂĄlt marhahĂșst, sĂłzd, borsozd, Ă©s pirĂ­tsd meg, mĂ­g teljesen ĂĄtsĂŒl.

    A hagymåt lassan dinszteld, hogy édes, karamellizålt ízt adjon a tölteléknek.

    4

    A megkelt tĂ©sztĂĄt oszd nyolc rĂ©szre. NyĂșjtsd ovĂĄlisra, kanalazz bele töltelĂ©ket, hajtsd fĂ©lbe, Ă©s jĂłl nyomd össze a szĂ©leket.

    A szĂ©lĂ©t ujjbeggyel nedvesĂ­tsd be, hogy biztosan összeragadjon sĂŒtĂ©s közben.

    5

    HevĂ­tsd fel az olajat 170°C-ra, majd sĂŒsd ki a tĂ©sztĂĄkat oldalankĂ©nt 2-3 perc alatt aranybarnĂĄra. PapĂ­rtörlƑn csepegtesd le.

    Ne sĂŒsd tĂșl egyszerre sok darabot – a hƑmĂ©rsĂ©klet visszaeshet, Ă©s a tĂ©szta megszĂ­vja magĂĄt zsĂ­rral.