Lihapiirakka tálalva, friss, aranybarna, omlós tésztával és húsos töltelékkel

Lihapiirakka klasszikus változat

A Lihapiirakka, Finnország egyik legismertebb étke, a tradicionális finn konyha alapétele. A története a vidéki élethez nyúlik vissza, ahol a finnek ezt az ételt gyakran fogyasztották munka után vagy kirándulások során. A húsos pite, amelyet egy omlós, puha tészta rejt, az ízek tökéletes egyensúlyát adja. A Lihapiirakka otthon is könnyen elkészíthető, és biztosan sikerrel szolgál a családi étkezéseken vagy vendégségeken. A tészta és a hús kombinációja minden falatban gazdag ízt biztosít, míg a tojásos kenés és a friss sütés igazi élményt nyújt.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
25 g Élesztő
300 ml Meleg víz
100 ml Tej
1 db Tojás
1 tk.
1 tk. Cukor
50 ml Olaj
400 g Darálthús (sertés és marha keveréke)
1 db Hagyma
0.5 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Kezdd az élesztőt felfuttatni a langyos vízben a cukorral. Hagyjuk állni 10 percig, amíg habos nem lesz.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Az ideális hőmérséklet 37°C körül van.

    2

    A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót és az olajat. Amikor az élesztő felfutott, öntsük hozzá, és keverjük össze a tésztát.

    A tészta ne legyen túl ragacsos. Ha szükséges, adj hozzá még egy kis lisztet, hogy könnyen formázható legyen.

    3

    A tésztát letakarva pihentetjük 30 percig, hogy megkeljen.

    A pihentetés alatt a tészta kétszeresére fog nőni, és könnyen formázhatóvá válik.

    4

    Közben készítsük el a tölteléket: a hagymát apróra vágjuk, és a húsra tesszük. Sózzuk, borsozzuk, majd kis lángon pirítjuk meg a húst.

    A hús ne maradjon nyers, de ne is süssük túl. Egy kis barna kérget érdemes hagyni rajta.

    5

    A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki, majd vágjuk körökre. A közepére tegyünk egy kis adag húst, és hajtsuk össze a tésztát.

    A tészta széleit jól nyomjuk össze, hogy ne nyíljon szét a sütés alatt.

    6

    A tésztákat egy sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és felvert tojással kenjük meg a tetejüket.

    A tojás kenése szép fényt ad a tészta tetejének, és ropogósra sül.

    7

    Süsd előmelegített 180°C-os sütőben 15-20 percig, amíg a tészta aranybarna nem lesz.

    Minden sütő más, így 15 perc után érdemes ellenőrizni, hogy a tészta nem ég-e.