Maqluba csirkével – rétegezett rizs, sült zöldségek és csirke kifordítva tálalva, keleti stílusban

Maqluba csirkével

A Maqluba (jelentése: „fejjel lefelé”) a Közel-Kelet egyik legkülönlegesebb egytálétele, amelyet különféle rétegekben építenek fel, majd a főzés után tálaláskor megfordítanak. Az étel eredete évszázadokra nyúlik vissza, és Jordániától Libanonig sokféle változatban ismert. Tradicionálisan birkával vagy csirkével, padlizsánnal, karfiollal és rizzsel készül, majd egy nagyméretű tálra borítják, így egy látványos, réteges toronyként tálalják. Technikai tanács: A rétegezés során fontos, hogy a legmasszívabb alap (csirke vagy hús) kerüljön legalulra, hogy a kifordítás után szépen tartsa a formát. Az elkészült étel nemcsak látványos, de ízben is gazdag – a fűszerek átjárják a rizst, és a sült zöldségek textúrája tökéletesen harmonizál a puha hússal. Ez a fogás ideális ünnepi alkalmakra vagy ha valami igazán különlegeset szeretnél tálalni a családnak.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
1540 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Csirkecomb vagy csirkemell
300 g Rizs (basmati vagy hosszúszemű)
1 db Padlizsán
200 g Karfiol (apró rózsáira szedve)
2 db Burgonya
1 db Vöröshagyma
0.5 tk. Fahéj
0.25 tk. Őrölt szegfűbors
0.5 tk. Őrölt fekete bors
1.5 tk.
4 ek. Növényi olaj
600 ml Víz vagy csirkealaplé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst többször öblítsd át hideg vízzel, majd áztasd 20 percig, szűrd le és tedd félre.

    Az öblítés eltávolítja a keményítőt, így a rizs pergősebb lesz.

    2

    A padlizsánt, burgonyát karikázd fel, sózd be és hagyd állni 10 percig, majd töröld le a nedvességet. A karfiolt rózsáira szedd. Serpenyőben, kevés olajon süsd vagy pirítsd meg mindet aranybarnára, és tedd félre.

    Ha kevesebb olajat szeretnél használni, süsd sütőben vagy air fryer-ben a zöldségeket.

    3

    A csirkét darabold fel, sózd, borsozd, majd egy lábosban egy evőkanál olajon pirítsd meg minden oldalán. Add hozzá az apróra vágott hagymát, fahéjat, szegfűborsot, és pirítsd együtt pár percig.

    A fűszereket ne égesd meg, különben keserű lehet az étel – elég 1-2 perc.

    4

    Egy mély, vastag aljú lábas aljára rétegezd a csirkét, rá a sült burgonyát, karfiolt, padlizsánt, majd a leöblített rizst. Óvatosan öntsd rá a vizet vagy alaplevet, amíg ellepi.

    A rizs legyen az utolsó réteg – így főzés után az egész egyben marad a kifordításkor.

    5

    Fedd le, és közepes lángon főzd kb. 25–30 percig, amíg a rizs megpuhul és a folyadék felszívódik. Ezután hagyd állni 10 percig lefedve.

    Ne emeld fel a fedőt főzés közben – a gőz segít az étel egyben tartásában.

    6

    Helyezz egy nagy tálat a lábos tetejére, és óvatosan borítsd ki az egész maqlubát. Vágj szeleteket és tálald melegen friss joghurttal vagy salátával.

    A kifordítás előtt győződj meg róla, hogy az edény szélei mentén fellazult az étel – ehhez finoman körbevághatod spatulával.