A burgonyát hámozd meg, vágd kisebb darabokra, majd főzd puhára sós vízben kb. 20 perc alatt.
A burgonya főzővizébe tegyél egy gerezd fokhagymát is, hogy ízesebb legyen.
Szűrd le a megfőtt burgonyát, majd törd át egy tálba és hagyd teljesen kihűlni.
A burgonyát krumplinyomóval törd át, ne turmixold, mert ragacsos lesz.
A kihűlt burgonyához add hozzá a lisztet, a tojássárgáját és egy csipet sót, majd gyúrd össze egy puha, homogén tésztává.
A liszt mennyisége függ a burgonya fajtájától és víztartalmától. Lehet, hogy kevesebb vagy több liszt szükséges. Addig gyúrd, amíg a tészta összeáll, de ne legyen ragacsos.
A tésztát oszd négy részre, formázz belőlük kb. 2 cm vastag rudakat, majd vágd fel kis darabokra. A villával óvatosan megnyomhatod, hogy a gnocchi jellegzetes mintázatot kapjon.
A villával való mintázás nem kötelező, de segít, hogy a szósz jobban megtapadjon a gnocchin.
Forralj fel vizet egy nagy lábasban, majd tedd bele a gnocchikat kisebb adagokban. Amint feljönnek a víz felszínére (kb. 2 perc), szűrd le őket és tedd félre.
A gnocchi akkor van kész, amikor feljön a víz felszínére. Ne főzd túl, mert szétesik.
Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, majd add hozzá az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát. Pirítsd 2-3 percig, amíg megpuhulnak.
A vöröshagymát és fokhagymát alacsony lángon pirítsd, hogy ne égjenek meg.
Add hozzá a darált marhahúst, és pirítsd 5-7 percig, amíg a hús teljesen átsül és enyhén megpirul.
A darált húst pirítsd magas lángon, hogy ne főjön, hanem piruljon.
Öntsd hozzá a fehérbort, és főzd 2 percig, hogy az alkohol elpárologjon, majd add hozzá a tejszínt.
Használj száraz fehérbort a legjobb íz eléréséhez. Az alkohol elpárologtatása fontos, hogy ne legyen savanyú a szósz.
Főzd alacsony lángon a szószt 5-7 percig, amíg besűrűsödik.
Ha a szósz nem sűrűsödik be eléggé, egy kevés lisztet keverj el egy kis vízzel, és add hozzá a szószhoz.
Add hozzá a kifőtt gnocchikat a marhahúsos tejszínes szószhoz, és óvatosan keverd össze, hogy minden darabot egyenletesen bevonjon.
Ne keverd túl a gnocchit a szósszal, mert könnyen összetörhet.
Tálalás előtt szórd meg frissen reszelt parmezánnal és friss petrezselyemmel.
A parmezán helyett használhatsz grana padano-t is, a petrezselyem helyett pedig bazsalikomot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.