Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet az élesztővel és a cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.
A víz ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem aktiválja az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.
Egy nagy tálban szitáld át a búzalisztet, majd keverd hozzá a sót.
A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a kenyeret.
Öntsd az élesztős keveréket a liszthez, és kezdd el gyúrni a tésztát, amíg sima és rugalmas lesz (kb. 10-15 perc).
Ha a tészta nagyon ragad, adj hozzá egy kevés lisztet, de ne túl sokat, mert akkor kemény lesz a kenyér.
Takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, ha csak a villany van bekapcsolva, vagy egy meleg radiátor közelében.
Oszd a tésztát négy egyenlő részre, majd minden darabot formázz hosszúkás cipóvá.
A tészta osztásánál használj konyhai mérleget, hogy a cipók egyenletesek legyenek.
Helyezd a cipókat sütőpapírral bélelt tepsire, és egy éles késsel hosszában vágd be őket a tetején.
A bevágás segít a kenyérnek egyenletesen megkelni és megakadályozza, hogy sütés közben megrepedjen.
Takard le, és hagyd kelni további 30 percig.
A második kelesztés során a tészta még levegősebb lesz.
Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra, és süsd a kenyereket 20-25 percig, amíg aranybarna és ropogós héjú lesz.
A sütő aljába tegyél egy vízzel teli edényt, ez gőzt termel, ami segít a kenyérnek ropogós héjat kapni.
Hagyd kihűlni rácson, majd frissen fogyaszd.
A rácson hagyva a kenyér alja is szellőzik, így nem ázik el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.