Az élesztőt egy kevés langyos tejben és egy teáskanál cukorral futtasd fel. Ez körülbelül 5-10 percet vesz igénybe.
A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem indítja be az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja. Akkor jó, ha testhőmérsékletű.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot, a sót és a fahéjat. Adj hozzá egy tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt.
A száraz hozzávalókat érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Fokozatosan adagold hozzá a maradék langyos tejet, és kezdd el dagasztani. Amikor a tészta ruganyos és homogén, takard le egy konyharuhával, és keleszd 45 percig.
A tészta akkor jó, ha elválik az edény falától és hólyagos. A kelesztéshez meleg, huzatmentes helyet válassz.
A megkelt tésztát nyújtsd ki fél centiméter vastagságúra, vágd hosszú csíkokra, majd tekerd fel egy kürtőskalács sütőfára (vagy egy alufóliával bevont papírtörlő gurigára).
A tésztacsíkokat kicsit fedéssel tekerd fel a sütőfára, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.
A feltekert tésztát enyhén olvasztott vajjal kend le, majd hempergesd meg fahéjas cukorban.
A vaj segít, hogy a cukor rátapadjon a tésztára. A fahéjas cukrot is előre elkészítheted.
200°C-ra előmelegített sütőben, légkeverés nélkül, süsd aranybarnára körülbelül 12-15 percig, közben többször forgasd meg.
A forgatás azért fontos, hogy a kürtőskalács minden oldala egyenletesen süljön meg. Ha nagyon barnulna, takard le alufóliával.
Hagyd a kürtőskalácsot langyosra hűlni, majd a belsejét töltsd meg bőségesen mogyorókrémmel.
A mogyorókrémet tedd habzsákba, így könnyebb a töltés.
Szórd meg pirított mogyoróval a tetejét, hogy extra ropogós textúrát adj az édességnek.
A mogyorót serpenyőben vagy sütőben pirítsd meg, amíg illatos nem lesz. Így intenzívebb lesz az íze.
Azonnal tálald, hogy a mogyorókrém krémes és olvadékony maradjon, és az ízek tökéletes harmóniát alkossanak.
Ha nem fogy el azonnal, légmentesen zárd le, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.