Moqueca haldarabokkal, piros és sárga paprikával, kókusztejes szószban tálalva

Moqueca paprikával

A Moqueca egy hagyományos brazil étel, amely a tengerparti régiókból – főként Bahia és Espírito Santo államokból – származik, és több évszázados múltra tekint vissza. Az étel gyökerei az őslakos és afrikai konyhák keveredéséből erednek, ahol a halat és a tenger gyümölcseit lassú tűzön főzték növényi olajjal és helyi zöldségekkel. Az idők során a kókusztej és a pálmaolaj (dendê) került a receptbe, melyek gazdag, krémes textúrát és jellegzetes ízvilágot kölcsönöznek az ételnek. A paprika hozzáadása modern változatként jelent meg, színt és édességet hozva a moqueca gazdag világába. Technikai tanács: a halat csak óvatosan forgasd a főzés során, hogy ne törjön szét, így szép szeletek maradnak a tálaláskor is. A konyha megtelik egzotikus illatokkal, és egy pillanatra a brazil partokra repít – különösen, amikor a színes paprikák és a hal összefő a kókusztej selymes ölelésében.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Fehér húsú halfilé (pl. tőkehal)
1 db Piros kaliforniai paprika
1 db Sárga kaliforniai paprika
2 db Paradicsom
400 ml Kókusztej
1 db Hagyma
3 db Fokhagyma
2 ek. Pálmaolaj (vagy semleges növényi olaj)
2 ek. Koriander (friss)
1 db Lime
1 tk.

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A halat kockázd fel, locsold meg lime levével, majd sózd meg, és tedd félre pácolódni legalább 15 percre. A paprikákat és paradicsomokat szeleteld vékonyra, a hagymát félkarikákra vágd, a fokhagymát aprítsd.

    A halat ne pácoljuk túl sokáig lime-lével, mert a sav megfőzheti a halhúst, és az széteshet főzéskor.

    2

    Egy mély serpenyőben melegítsd fel az olajat, majd párold meg benne a hagymát, fokhagymát és paprikát kb. 5 percig. Ezután add hozzá a paradicsomot, és főzd további 5 percig.

    Ha szeretnéd még intenzívebbé tenni az ízt, használj egy kevés füstölt paprikát is.

    3

    Öntsd hozzá a kókusztejet, keverd össze, és amikor felforrt, helyezd bele a pácolt haldarabokat. Főzd fedő alatt alacsony lángon 10-12 percig, míg a hal teljesen átfő.

    Ne keverd túl sokat, hogy a hal ne törjön össze – inkább óvatosan rázd meg a serpenyőt.

    4

    A főzés végén szórd meg friss korianderrel, és ízlés szerint adj hozzá még lime-ot. Azonnal tálalható főtt rizzsel vagy friss kenyérrel.

    A koriandert csak közvetlenül a tálalás előtt add hozzá, így megőrzi friss ízét és színét.