Osso buco polentával tálalva, zöldséges szószban, gremolatával megszórva

Osso buco polentával tálalva

Az osso buco polentával tálalva egy igazi észak-olasz klasszikus, amely a tartalmas húsételek és a selymes, krémes köretek tökéletes egyensúlyát hozza el az asztalra. Míg Milánó környékén gyakran sáfrányos rizottóval tálalják az osso bucót, sok vidéki háztartásban a polenta vált alapköretté – a kukoricadara lágy, vajjal dúsított változata selymesen öleli körbe a gazdag, zöldséges szószt. A gremolata pedig, ahogy minden hagyományos receptben, frissességet és aromát ad a szaftos, hosszú ideig főzött borjúhúshoz. Technikai tanács: a polenta állaga tálalás előtt kissé sűrűbb lehet, de ne aggódj – pihentetés közben még jobban összeáll. Ez a fogás kiváló választás egy kiadós vasárnapi ebédhez, ünnepi alkalmakra vagy akár vendégvárónak is. Minden falatja a meleg otthon ízét idézi.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 2 óra
Teljes 2 óra 30 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Borjúcsülök szelet (csontos)
50 g Vaj
30 ml Olívaolaj
2 db Sárgarépa
2 db Zeller
1 db Vöröshagyma
200 ml Fehérbor (száraz)
300 ml Marhahús alaplé
1 ek. Paradicsompüré
1 tk. Citromhéj (reszelt)
1 db Fokhagyma
1 ek. Petrezselyem (friss, aprított)
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
200 g Kukoricadara (polentához)
800 ml Víz (polentához)
1 tk. Só (polentához)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A borjúcsülök szeleteket sózd, borsozd, majd forró vaj és olívaolaj keverékén süsd aranybarnára mindkét oldalukon. Ezután tedd félre.

    A hús pirítása karamellizálja a felületet, ami gazdag, mély ízt ad a szósznak.

    2

    Az apróra vágott hagymát, répát és zellert párold meg ugyanabban az edényben 5-7 percig, majd add hozzá a paradicsompürét, és pirítsd 1 percig.

    A paradicsompüré enyhén karamellizálva édesebb, teltebb ízt kölcsönöz az alapnak.

    3

    Öntsd hozzá a fehérbort, és forrald el az alkoholt. Add hozzá az alaplevet, tedd vissza a húst, fedd le, és főzd alacsony hőfokon 1,5–2 órán át.

    A húst akár sütőben is készítheted lefedve, 160°C-on – így még egyenletesebben puhul.

    4

    A gremolatához keverd össze a reszelt citromhéjat, aprított petrezselymet és zúzott fokhagymát. Ezt közvetlenül a tálalás előtt add a hús tetejére.

    Ne hagyd sokáig állni a gremolatát – frissen a legillatosabb és legízletesebb.

    5

    A polentához forrald fel a vizet sóval, majd lassan, folyamatos keverés mellett szórd bele a kukoricadarát. Főzd 15–20 percig, amíg besűrűsödik.

    A polentát fakanállal keverd sűrűn, nehogy leégjen az edény alján.

    6

    Tálaláskor kanalazz polentát a tányérra, helyezd rá a borjúcsülköt, öntsd le a zöldséges szósszal, és szórd meg gremolatával.

    A polentát tálalás előtt kis vajjal is gazdagíthatod, ha még krémesebb állagot szeretnél.