A borjúcsülök szeleteket sózd, borsozd, majd forró vaj és olívaolaj keverékén süsd aranybarnára mindkét oldalukon. Ezután tedd félre.
A hús pirítása karamellizálja a felületet, ami gazdag, mély ízt ad a szósznak.
Az apróra vágott hagymát, répát és zellert párold meg ugyanabban az edényben 5-7 percig, majd add hozzá a paradicsompürét, és pirítsd 1 percig.
A paradicsompüré enyhén karamellizálva édesebb, teltebb ízt kölcsönöz az alapnak.
Öntsd hozzá a fehérbort, és forrald el az alkoholt. Add hozzá az alaplevet, tedd vissza a húst, fedd le, és főzd alacsony hőfokon 1,5–2 órán át.
A húst akár sütőben is készítheted lefedve, 160°C-on – így még egyenletesebben puhul.
A gremolatához keverd össze a reszelt citromhéjat, aprított petrezselymet és zúzott fokhagymát. Ezt közvetlenül a tálalás előtt add a hús tetejére.
Ne hagyd sokáig állni a gremolatát – frissen a legillatosabb és legízletesebb.
A polentához forrald fel a vizet sóval, majd lassan, folyamatos keverés mellett szórd bele a kukoricadarát. Főzd 15–20 percig, amíg besűrűsödik.
A polentát fakanállal keverd sűrűn, nehogy leégjen az edény alján.
Tálaláskor kanalazz polentát a tányérra, helyezd rá a borjúcsülköt, öntsd le a zöldséges szósszal, és szórd meg gremolatával.
A polentát tálalás előtt kis vajjal is gazdagíthatod, ha még krémesebb állagot szeretnél.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.