Frissen sült indiai paratha töltött lepény

Paratha - Indiai töltött lepény

A paratha egy hagyományos indiai laposkenyér, amelyet fűszeres burgonyás vagy más töltelékkel töltenek meg, majd serpenyőben ropogósra sütnek. Az Észak-Indiából származó paratha a reggelik és könnyű vacsorák egyik alapfogása, amelyet gyakran friss joghurttal, csatnival vagy savanyított zöldségekkel fogyasztanak. A különböző régiókban más-más töltelékekkel készítik, így léteznek spenótos, paneer-es vagy akár húsos változatok is.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Teljes kiőrlésű búzaliszt
200 ml Víz
5 g
20 ml Olaj vagy ghee (tésztába)
300 g Burgonya (főtt, összetört)
50 g Zöldhagyma (aprítva)
10 g Fűszerek (kömény, koriander, chili, kurkuma)
50 ml Olaj vagy ghee (sütéshez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a vizet és az olajat, majd gyúrd össze egy sima, rugalmas tésztává.

    A tészta rugalmassága fontos a könnyű nyújtáshoz. Ha a tészta túl kemény, adj hozzá még egy kevés vizet.

    2

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig.

    A pihentetés alatt a tészta lazul, így könnyebb lesz nyújtani.

    3

    Közben készítsd el a tölteléket: keverd össze a főtt, összetört burgonyát, a zöldhagymát és a fűszereket.

    A burgonya legyen teljesen kihűlve, mielőtt összekevered a többi hozzávalóval, hogy a töltelék ne legyen túl vizes.

    4

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük kis golyókat.

    A golyók egyenlő mérete biztosítja, hogy a lepények is egyenletesen süljenek meg.

    5

    Nyújts ki egy tésztagolyót kb. 10 cm átmérőjű lappá, majd helyezz rá egy kanál tölteléket.

    A tölteléket egyenletesen oszlasd el a tésztalapon, de a széleken hagyj szabadon egy kis helyet.

    6

    Hajtsd össze a tészta széleit, hogy bezárd a tölteléket, majd óvatosan nyújtsd ki újra egy 15-18 cm átmérőjű lepénnyé.

    A töltelék bezárásakor figyelj arra, hogy ne maradjon levegő a tésztában, mert az sütés közben szétrepesztheti a lepényt. A nyújtásnál legyél óvatos, hogy a töltelék ne jöjjön ki.

    7

    Egy serpenyőt forrósíts fel közepes lángon, majd egy kevés olajjal vagy ghee-vel kend meg.

    A serpenyő legyen megfelelően forró, mielőtt a lepényt beleteszed, hogy ne ragadjon le.

    8

    Helyezd a parathát a serpenyőbe, és süsd 2-3 percig az egyik oldalán, amíg aranybarna foltok jelennek meg.

    A lepényt ne süsd túl magas lángon, mert megéghet kívül, de belül nyers maradhat.

    9

    Fordítsd meg, és süsd további 2 percig a másik oldalon is, közben kenj rá még egy kevés olajat vagy ghee-t.

    A ghee (tisztított vaj) intenzívebb ízt ad a lepénynek, de olajjal is helyettesítheted.

    10

    Ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával és töltelékkel, majd tálald melegen joghurttal, csatnival vagy savanyított zöldségekkel.

    A parathát forrón a legfinomabb, de ha előre készíted, melegítsd fel sütőben vagy serpenyőben tálalás előtt. A töltelék variálható, használhatsz például burgonyát, karfiolt vagy sajtot is.