Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Add hozzá a vizet és az olajat, majd gyúrd össze egy sima, rugalmas tésztává.
A tészta rugalmassága fontos a könnyű nyújtáshoz. Ha a tészta túl kemény, adj hozzá még egy kevés vizet.
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd pihenni 30 percig.
A pihentetés alatt a tészta lazul, így könnyebb lesz nyújtani.
Közben készítsd el a tölteléket: keverd össze a főtt, összetört burgonyát, a zöldhagymát és a fűszereket.
A burgonya legyen teljesen kihűlve, mielőtt összekevered a többi hozzávalóval, hogy a töltelék ne legyen túl vizes.
Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, és formázz belőlük kis golyókat.
A golyók egyenlő mérete biztosítja, hogy a lepények is egyenletesen süljenek meg.
Nyújts ki egy tésztagolyót kb. 10 cm átmérőjű lappá, majd helyezz rá egy kanál tölteléket.
A tölteléket egyenletesen oszlasd el a tésztalapon, de a széleken hagyj szabadon egy kis helyet.
Hajtsd össze a tészta széleit, hogy bezárd a tölteléket, majd óvatosan nyújtsd ki újra egy 15-18 cm átmérőjű lepénnyé.
A töltelék bezárásakor figyelj arra, hogy ne maradjon levegő a tésztában, mert az sütés közben szétrepesztheti a lepényt. A nyújtásnál legyél óvatos, hogy a töltelék ne jöjjön ki.
Egy serpenyőt forrósíts fel közepes lángon, majd egy kevés olajjal vagy ghee-vel kend meg.
A serpenyő legyen megfelelően forró, mielőtt a lepényt beleteszed, hogy ne ragadjon le.
Helyezd a parathát a serpenyőbe, és süsd 2-3 percig az egyik oldalán, amíg aranybarna foltok jelennek meg.
A lepényt ne süsd túl magas lángon, mert megéghet kívül, de belül nyers maradhat.
Fordítsd meg, és süsd további 2 percig a másik oldalon is, közben kenj rá még egy kevés olajat vagy ghee-t.
A ghee (tisztított vaj) intenzívebb ízt ad a lepénynek, de olajjal is helyettesítheted.
Ismételd meg a folyamatot a maradék tésztával és töltelékkel, majd tálald melegen joghurttal, csatnival vagy savanyított zöldségekkel.
A parathát forrón a legfinomabb, de ha előre készíted, melegítsd fel sütőben vagy serpenyőben tálalás előtt. A töltelék variálható, használhatsz például burgonyát, karfiolt vagy sajtot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.