Pizza al Fico fügével és prosciuttóval

Pizza al Fico

A Pizza al Fico egy különleges olasz pizza, amely az édes és sós ízek tökéletes egyensúlyát teremti meg. Az érett füge és a sós prosciutto párosítása egy igazi gasztronómiai élmény, amelyet gyakran fogyasztanak különleges alkalmakra. Egy nyári estén, amikor a füge szezonja éppen a csúcson van, ez a pizza tökéletes választás. A ropogós tészta, az olvadt mozzarella, a méz és balzsamecet finom összhangja minden falatnál új dimenziót nyit az ízlelőbimbók számára. Ha még karakteresebb ízre vágysz, próbáld ki kecskesajttal vagy dióval kiegészítve!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Liszt
300 ml Langyos víz
25 g Friss élesztő
10 g
30 ml Olívaolaj
4 db Friss fügék
100 g Prosciutto (olasz sonka)
200 g Mozzarella sajt
30 g Parmezán sajt
1 ek. Méz
50 g Friss rukola
1 ek. Balzsamecet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet és az élesztőt, majd hagyd állni 5-10 percig, hogy az élesztő felfusson.

    A langyos víz hőmérséklete fontos az élesztő aktiválásához. Ne legyen se túl hideg, se túl meleg.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas állagú nem lesz. Ha túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet.

    A liszt szitálása levegősebbé teszi a tésztát. A sót ne érintkezzen közvetlenül az élesztővel.

    3

    Tedd a tésztát egy kiolajozott tálba, takard le konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán át, amíg a duplájára nem nő.

    A tál kiolajozása megakadályozza a tészta letapadását. A meleg hely elősegíti a kelést. A konyharuha nedves legyen.

    4

    Melegítsd elő a sütőt 220°C-ra. Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen körülbelül fél cm vastagságúra, és helyezd egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A sütő előmelegítése elengedhetetlen a ropogós pizza eléréséhez. A tésztát lisztezett felületen könnyebb nyújtani.

    5

    Kend meg a tésztát olívaolajjal, majd egyenletesen oszlasd el rajta a szeletelt mozzarellát.

    Az olívaolaj ízt ad a tésztának és megakadályozza, hogy a feltétek eláztassák.

    6

    Helyezd a frissen szeletelt fügéket a mozzarella tetejére, és szórd meg reszelt parmezánnal.

    A füge legyen érett, de ne túl puha. A parmezán extra ízt ad.

    7

    Tedd a pizzát az előmelegített sütőbe, és süsd 15-20 percig, amíg a sajt megolvad és aranybarnára pirul, a tészta pedig ropogós lesz.

    A sütési idő a sütőtől függően változhat. Figyeld a pizzát.

    8

    Vedd ki a pizzát a sütőből, majd helyezd rá a prosciutto szeleteket és a friss rukolát.

    A prosciutto és a rukkola sütés után kerül a pizzára, hogy megőrizzék frissességüket és ízüket.

    9

    Csorgasd meg egy kevés mézzel és balzsamecettel, majd szeleteld fel és tálald azonnal.

    A méz és a balzsamecet édes-savanyú ízt ad a pizzának, ami remekül passzol a fügéhez és a prosciuttóhoz.