A marhahúst kockázd fel közepes méretű darabokra. A vöröshagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd finomra.
A húst egyenletes kockákra vágd, hogy egyenletesen süljön át.
Egy nagy lábasban hevítsd fel az olajat, majd add hozzá az aprított vöröshagymát. Párold üvegesre 5-6 perc alatt.
A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg, és ne legyen keserű az íze.
Vedd le a lábast a tűzről, szórd meg pirospaprikával, keverd össze, majd azonnal add hozzá a húst. Kevergesd, amíg a hús minden oldala kifehéredik.
A pirospaprika könnyen megég, ezért vedd le a lábast a tűzről, mielőtt hozzáadod. Gyorsan keverd el, hogy ne keseredjen meg. A hús pirításával zárd le a nedvességet.
Add hozzá a fokhagymát, sózd, borsozd ízlés szerint, majd önts rá annyi vizet, hogy éppen ellepje. Fedd le, és főzd alacsony lángon 1,5-2 órán át, amíg a hús teljesen megpuhul.
A főzés során időnként ellenőrizd a víz mennyiségét, és pótold, ha szükséges. A hús akkor jó, ha villával könnyen szétválasztható.
Amíg a pörkölt fő, készítsd el a nokedlit: egy tálban keverd össze a lisztet, a tojásokat és egy csipet sót, majd fokozatosan adj hozzá vizet, amíg lágy, de nem folyós tésztát kapsz.
A tésztát ne keverd túl, mert akkor kemény lesz a nokedli. A tészta állaga akkor jó, ha lassan folyik le a kanálról. Pihentesd a tésztát 15-20 percig, mielőtt kifőznéd.
Forralj fel egy nagy lábas sós vizet. A nokedlit szaggasd bele a forrásban lévő vízbe nokedliszaggatóval vagy kanállal. Amikor a nokedli feljön a víz felszínére, szűrd le és öblítsd le hideg vízzel.
A nokedliket ne főzd túl, mert akkor szétesnek. Azonnal szűrd le őket, amint feljönnek a víz felszínére. Az öblítés segít abban, hogy ne ragadjanak össze.
A kész nokedlit forgasd össze tejföllel, hogy krémes állagot kapjon.
Használj zsírosabb tejfölt, hogy a nokedli krémesebb legyen.
Tálald a pörköltet a tejfölös nokedlivel, és kínálj mellé savanyúságot, például kovászos uborkát vagy savanyított káposztát.
A savanyúság remekül kiegészíti a pörkölt ízét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.