Rakott zöldséges étel barna rizssel, tejföllel és sajttal rétegezve, sütőtálban tálalva

Prebiotikus zöldséges rakott étel

A rakott ételek már a hagyományos paraszti konyhákban is gyakoriak voltak, mivel egyszerre tudták hasznosítani a maradék alapanyagokat, miközben laktató és meleg fogás született belőlük. A prebiotikus zöldséges rakott változat modern újragondolása ennek a hagyománynak, ahol a barna rizs és a zöldségek kombinációja nemcsak tápláló, hanem kifejezetten jótékony hatással van az emésztésre is. A tejfölös és sajtos réteg tovább növeli a komfortérzetet, és aranybarna, ropogós tetejével mindenkit levesz a lábáról. Tipp: idényzöldségekkel is variálható, például padlizsánnal vagy karfiollal, így mindig friss és változatos marad.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 50 perc
1120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 db Cukkini
2 db Sárgarépa
1 db Vöröshagyma
2 db Fokhagyma
1 db Piros kaliforniai paprika
200 g Főtt barna rizs
200 g Tejföl (vagy növényi alternatíva)
100 g Reszelt sajt (vagy növényi alternatíva)
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A cukkinit, sárgarépát, paprikát és hagymát szeleteld vékony karikákra, a fokhagymát aprítsd fel. A rizst főzd meg előre enyhén sós vízben, ha még nem főtt.

    A zöldségeket hasonló vastagságúra szeleteld, hogy egyenletesen puhuljanak.

    2

    Egy serpenyőben forrósíts olívaolajat, majd párold meg rajta a vöröshagymát és fokhagymát. Ezután add hozzá a többi zöldséget, és párold őket kb. 8-10 percig közepes lángon.

    Ne süsd túl a zöldségeket – csak addig, míg kicsit megpuhulnak, mert sütéskor tovább puhulnak.

    3

    Egy hőálló tál aljára terítsd le a főtt rizs felét, erre jön a párolt zöldségek fele, majd ismét rizs és zöldség. A tetejére kanalazd rá a tejfölt, és szórd meg a reszelt sajttal.

    A tejfölös réteg megakadályozza, hogy a rakott étel kiszáradjon sütés közben.

    4

    A sütőt melegítsd elő 180°C-ra. A rakott zöldséget tedd a sütőbe, és süsd 25-30 percig, amíg a teteje szépen megpirul.

    Ha aranybarnára szeretnéd a sajt tetejét, az utolsó 5 percben kapcsolj rá grill fokozatot.

    5

    Sütés után hagyd 10 percet pihenni, majd szeletelve tálald. Melegen a legfinomabb, de hidegen is jól fogyasztható.

    Ha előre elkészíted, másnapra még jobban összeérnek az ízek – ideális munkahelyi ebédnek is.