Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet a cukorral és az élesztővel, majd hagyd állni 10 percig, hogy felfusson.
A víz ne legyen túl meleg, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó, ha testhőmérsékletű.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót, majd add hozzá a felfuttatott élesztőt és az olvasztott vajat.
A vajat ne forrón add hozzá, hanem hagyd kicsit hűlni, hogy ne főzze meg az élesztőt.
Gyúrd sima, rugalmas tésztává, majd takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni 1 órán keresztül, amíg a duplájára nő.
A tésztát alaposan gyúrd át, hogy szép, rugalmas legyen. A keléshez ideális hely egy meleg, huzatmentes sarok.
Oszd a tésztát egyenlő bucikra, formázd meg őket, majd hagyd pihenni 15 percig.
A pihentetés alatt a tészta kicsit ellazul, így könnyebb lesz vele dolgozni.
Egy nagy edényben forralj vizet, majd add hozzá a szódabikarbónát. A bucikat egyenként mártsd bele a forró vízbe 30 másodpercre, majd helyezd sütőpapírral bélelt tepsire.
A szódabikarbónás fürdő adja a pretzel jellegzetes ízét és színét. Vigyázz, hogy ne hagyd túl sokáig a vízben, mert széteshet a tészta.
Szórd meg a bucik tetejét durva sóval, majd egy éles késsel vágj be néhány csíkot a tetejükön.
A sóból ne spórolj, mert ez adja a pretzel igazi ízét. A bevágások segítenek, hogy a buci egyenletesen süljön meg.
Előmelegített 220°C-os sütőben süsd 15-20 percig, amíg a bucik aranybarnák és ropogósak lesznek.
A sütési idő sütőfüggő, figyelj rá, hogy ne égjenek meg a bucik.
Hagyd teljesen kihűlni rácson, majd élvezd frissen vagy töltsd meg kedvenc hozzávalóiddal!
A frissen sült pretzel a legfinomabb, de másnap is remekül fogyasztható. Ha nem fogy el, fagyaszd le, és sütés előtt hagyd kiolvadni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.