Probiotikus hagymás kombucha poharakban, leszűrt formában tálalva

Probiotikus Hagyma alapú kombucha

A kombucha évezredek óta ismert erjesztett ital, mely Ázsiából származik, és világszerte elterjedt probiotikus hatásai miatt. A hagyma hozzáadása nem hétköznapi választás, de a népi gyógyászatban régóta használják immunerősítő és emésztést támogató tulajdonságai miatt. Ez a recept a hagyományos kombucha egy bátor és különleges változata. Technikai tipp: a fermentáció során mindig figyelj a hőmérsékletre (20–24 °C az ideális), és használj tiszta, fertőtlenített edényeket. A hagyma enyhén pikáns karaktere és a fermentált tea savassága izgalmasan egészítik ki egymást. Ez az ital nem mindennapi, de azok számára, akik új ízeket keresnek a probiotikus világban, igazi különlegesség lehet.

Előkészület 15 perc
Elkészítés N/A
Teljes 15 perc
80 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 ml Fekete tea
50 g Cukor
30 g Vöröshagyma (karikázva)
1 db SCOBY (kombucha kultúra)
50 ml Kombucha starter (előző adagból)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forralj fel 500 ml vizet, majd add hozzá a fekete teát és a cukrot. Keverd el, amíg a cukor teljesen feloldódik. Hagyd állni, amíg langyosra nem hűl.

    Fontos, hogy a tea ne legyen forró, amikor a SCOBY-t hozzáadod, különben elpusztulnak a hasznos baktériumok.

    2

    Amikor a tea langyos, add hozzá a vékonyra karikázott vöröshagymát, és keverd bele. Hagyma intenzív aromát és természetes cukrot ad az italnak.

    Csak friss, tiszta, hámozott hagymát használj – ne legyen csípős vagy túlérett.

    3

    Öntsd a keveréket egy tiszta üveg fermentáló edénybe. Add hozzá a kombucha startert (előző adagból) és óvatosan helyezd bele a SCOBY-t a felszínre.

    Az edény száját gézzel vagy szűrőpapírral fedd le, és gumival rögzítsd, hogy a levegő bejusson, de a szennyeződések ne.

    4

    Tedd az edényt szobahőmérsékleten, árnyékos helyre, és hagyd fermentálódni 5–7 napig. Naponta ellenőrizd, hogy kialakul-e az új SCOBY réteg, és nem képződik-e penész.

    Ne mozgassd az edényt, míg erjed – ez megzavarhatja a fermentációt.

    5

    A fermentáció végén szűrd le a hagymás kombuchát, és töltsd üvegekbe. Hűtve tárolható és azonnal fogyasztható, vagy másodlagosan erjeszthető szénsavasítás céljából.

    Másodlagos fermentációhoz tehetsz hozzá kevés plusz cukrot vagy zöldséglét, de figyelj a nyomásra!