Krémes risengrød friss reszelt narancshéjjal és fahéjjal tálalva

Risengrød narancshéjjal

A risengrød, azaz tejberizs, az egyik legismertebb és legkedveltebb étel Skandináviában, amelynek változatai éppoly sokszínűek, mint a régió maga. A narancshéjjal gazdagított változat különleges, citrusos aromát ad ennek az amúgy sem unalmas klasszikusnak. A citrus frissessége remekül ellensúlyozza a tej selymességét, a fahéj pedig melegséget ad hozzá. A recept tökéletes választás hideg téli estéken, de tavaszi frissítő desszertként is megállja a helyét. Technikai tipp: ha intenzívebb narancsos ízre vágysz, akár egy kevés narancslevet is adhatsz a végén a kész tejberizshez. Dán hagyomány szerint az ilyen kásákat szívesen kínálják vendégvárónak, hiszen egyszerre egyszerű és különleges élményt nyújt.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 50 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
180 g Kerek szemű rizs
500 ml Víz
1 l Teljes tej
1 tk.
20 g Vaj
1 ek. Cukor
1 tk. Narancshéj (reszelve)
0.5 tk. Fahéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Forrald fel a vizet egy nagy lábasban, majd add hozzá a rizst. Főzd közepes lángon 5 percig, hogy elkezdjen megpuhulni.

    A rizst érdemes már az elején megkeverni, hogy ne tapadjon le.

    2

    Öntsd hozzá a tejet, forrald fel újra, majd csökkentsd a lángot. Főzd 35-40 percig gyakori keveréssel, amíg sűrű, krémes állagot kapsz.

    Ha túl sűrű lesz, egy kevés meleg tej hozzáadásával hígíthatod.

    3

    Amikor a rizs megpuhult, add hozzá a sót, vajat és cukrot. Keverd össze alaposan, míg a vaj elolvad és a cukor feloldódik.

    A cukrot és vajat mindig a végén keverd hozzá, hogy jobban érvényesüljenek az ízek.

    4

    Tálalás előtt reszeld bele a narancshéjat, és szórd meg egy kevés fahéjjal. Frissen fogyasztva a legfinomabb.

    Csak kezeletlen narancs héját használd, és csak a narancssárga réteget reszeld, mert a fehér rész keserű.