Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Tisztítsd meg a pulykát, és töröld szárazra. Dörzsöld be kívül-belül sóval és borssal.
A pulyka alapos szárazra törlése segít, hogy a bőr ropogósabb legyen sütés közben. A sózás és borsozás ne legyen túlzott, mert a töltelék is fűszerezett.
Forrázd le a gesztenyéket, majd hámozd meg őket. Egy serpenyőben olvaszd meg a vajat, és pirítsd meg az apróra vágott hagymát, fokhagymát és gesztenyét.
A gesztenye hámozása könnyebb, ha forró vízbe mártod, majd egy késsel bevágod a héját, és úgy főzöd. A pirítás kiemeli a gesztenye ízét.
Keverd össze a gesztenyés keveréket a zsemlemorzsával és az aprított friss kakukkfűvel. Önts hozzá egy kevés csirkealaplevet, hogy a töltelék összeálljon.
A zsemlemorzsa helyett használhatsz pirított kenyérkockákat is. A csirkealaplé mennyiségét fokozatosan adagold, hogy a töltelék ne legyen túl nedves.
Töltsd meg a pulyka belsejét a gesztenyés keverékkel, majd kösd össze a lábakat, hogy a töltelék bent maradjon.
Ne tömd túl a pulykát, mert a töltelék sütés közben megdagad. A lábakat konyhai zsineggel kösd össze, vagy használj erre a célra készült kapcsokat.
Egy nagy tepsiben helyezd el a pulykát. Locsold meg olívaolajjal, és rakd köré a feldarabolt sárgarépát és zellert.
A zöldségek nem csak ízt adnak, hanem megakadályozzák, hogy a pulyka közvetlenül a tepsi aljához érjen, így egyenletesebben sül.
Önts egy kevés csirkealaplevet a tepsi aljára, majd fedd le alufóliával. Süsd a pulykát 3 órán át, 30 percenként locsolva a saját szaftjával.
Az alufólia segít megőrizni a pulyka nedvességtartalmát. Ha a pulyka túl gyorsan barnul, takard le a fóliával a sütés teljes időtartamára, és csak az utolsó 30 percben vedd le.
Az utolsó 30 percben vedd le a fóliát, és süsd aranybarnára. Hagyj pihenni 15 percig a szeletelés előtt.
A pihentetés alatt a szaftok visszahúzódnak a húsba, így a pulyka szaftosabb marad.
Tálald a szeletelt pulykát a gesztenyés töltelékkel és sült zöldségekkel. Adj mellé friss kenyér vagy burgonyapürét.
A pulyka szaftjából mártást készíthetsz. Szűrd le a szaftot, forrald be, és sűrítsd be egy kis liszttel vagy keményítővel.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.