Ropogós kacsás bao bun étel tálalva

Ropogós kacsás bao bun

A bao bun és a ropogós kacsamell kombinációja igazi ízorgia. Eredetileg Kínából származik a bao, melynek párolt, puha tésztája ideális kontrasztot alkot a ropogós kacsabőrrel és a szaftos hússal. Amint a kacsabőr sercegve sül és a szójaszószos-mézes máz karamellizálódik, az illat betölti a konyhát – ez az a pillanat, amikor tudod: különleges étel készül. A tésztát frissen kell párolni, a kacsát pedig bőrrel lefelé sütni, hogy ropogós textúrát kapj. Tálald lime-karikával vagy savanyított lilahagymával, hogy még gazdagabb legyen az ízvilág. Ez az étel kiválóan illik ünnepi vacsorákhoz, hétvégi fogásokhoz vagy akár egy stílusos street food esthez otthon.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
2250 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
300 g Liszt (búzaliszt)
1 tk. Száraz élesztő
20 g Cukor
160 ml Langyos víz
300 g Kacsamell (bőrös)
2 ek. Szójaszósz
1 ek. Méz
1 tk. Fokhagyma (zúzott)
1 tk. Szezámolaj
50 g Uborka (vékony szeletek)
1 db Újhagyma (apróra vágva)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, száraz élesztőt és cukrot. Add hozzá a langyos vizet, és gyúrd sima tésztává. Fedd le, és keleszd meleg helyen kb. 1 órán át, amíg duplájára nő.

    A tészta akkor jó, ha rugalmas és nem ragad. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl ragad, egy kevés lisztet.

    2

    A megkelt tésztát oszd 8-10 részre, formázd oválisra, hajtsd félbe, majd helyezd sütőpapírral bélelt párolóedénybe. Párold gőz fölött 10-12 percig, amíg megpuhul.

    A párolás során figyelj arra, hogy a víz ne érje a tésztát. A sütőpapír segít elkerülni, hogy a tészta leragadjon.

    3

    A kacsamellet irdald be a bőrös oldalon keresztben, majd száraz serpenyőben süsd bőrös oldalával lefelé közepes lángon 6-8 percig, míg a bőr ropogós lesz és a zsír kiolvad. Fordítsd meg, és süsd még 4-5 percig a másik oldalán is.

    A kacsa bőre akkor lesz igazán ropogós, ha sütés közben időnként leöntöd a kiolvadt zsírral.

    4

    Egy kis tálban keverd össze a szójaszószt, mézet, fokhagymát és szezámolajat. Vedd le a kacsát a tűzről, és locsold meg a szósszal. Hagyd pihenni pár percet, majd szeleteld vékonyra.

    A szószhoz adhatsz egy kis reszelt gyömbért is, hogy még karakteresebb legyen az íze.

    5

    A bao-kat óvatosan nyisd szét, töltsd meg a ropogós kacsaszeletekkel, adj hozzá uborkát és újhagymát. A sós, édeskés kacsa és a friss zöldségek kiválóan kiegészítik egymást.

    A bao-kat melegen töltsd meg, hogy a tészta puha maradjon.

    6

    Tálald melegen. További szósszal vagy csípős kiegészítővel fokozhatod az élményt – a friss lime-lé vagy savanyított lilahagyma is remek választás lehet.

    A bao bun-t kínálhatod Hoisin szósszal is, ami remekül illik a kacsához.