Roti Prata szingapúri laposkenyér frissen sütve

Roti Prata - Szingapúri laposkenyér

A roti prata egy népszerű szingapúri és maláj laposkenyér, amelyet az indiai konyha ihletett. Az étel eredete az indiai paratha kenyérre vezethető vissza, és a délkelet-ázsiai konyhákban vált igazán népszerűvé. A roti prata különlegessége a vékonyra nyújtott, réteges tészta, amely sütés közben kívül ropogós, belül pedig puha és rugalmas marad. Gyakran curry-vel, cukorral vagy különböző szószokkal tálalják. Ez a kenyér az utcai árusok egyik legkedveltebb fogása Szingapúrban és Malajziában, és egyszerű hozzávalóinak köszönhetően otthon is könnyen elkészíthető.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 16 perc
Teljes 36 perc
1800 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
250 ml Víz
5 g
10 g Cukor
50 ml Olaj
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a sót és a cukrot.

    A hozzávalókat alaposan keverd össze, hogy a só és a cukor egyenletesen eloszoljon a lisztben. Ez biztosítja a megfelelő ízű és állagú tésztát.

    2

    Add hozzá az olajat, a tojást és a vizet, majd gyúrd sima, rugalmas tésztává.

    A tésztának lágynak és rugalmasnak kell lennie. Ha túl kemény, adj hozzá egy kevés vizet, ha túl lágy, egy kevés lisztet.

    3

    Takard le a tésztát, és hagyd pihenni legalább 1 órán át.

    A hosszabb pihentetés még rugalmasabbá teszi a tésztát, így könnyebb lesz nyújtani.

    4

    Oszd a tésztát 8 egyenlő részre, majd formázz belőlük golyókat.

    A golyókat kend be olajjal, hogy ne száradjanak ki.

    5

    Kend meg a munkafelületet olajjal, majd nyújtsd ki a tésztagolyókat vékony, átlátszó réteggé.

    Minél vékonyabbra nyújtod a tésztát, annál rétegesebb és ropogósabb lesz a roti prata.

    6

    Hajtsd össze a tésztát négyrét, majd lapítsd ki újra, hogy réteges maradjon.

    Az összehajtás és lapítás során használj olajat, hogy a rétegek ne ragadjanak össze.

    7

    Hevíts fel egy serpenyőt közepes lángon, és süsd a laposkenyereket oldalanként 2-3 percig, amíg aranybarna és ropogós lesz.

    A serpenyőt kend ki egy kevés olajjal. A roti prata akkor jó, ha aranybarna és ropogós.

    8

    Tálald frissen curry-vel, cukorral vagy más szószokkal.

    A roti prata hagyományosan curry-vel tálalják, de cukorral vagy más édes szószokkal is finom.