Sarapatel csípős paprikával – fűszeres belsőséges ragu sötét szószban tálalva főtt rizzsel

Sarapatel csípős paprikával

A sarapatel eredetileg portugál gyarmati ételként jelent meg Brazíliában és Goában, ahol a helyi ízekkel ötvözve vált népszerűvé. A név a latin „zarapatel” szóból ered, mely „zűrzavart” jelent – utalva a változatos hozzávalókra, mint hús, belsőség, ecet és csípős paprika. Goában a katolikus közösségek egyik ünnepi fogása, különösen karácsonykor vagy esküvőkön. Technikai tanács: Az ecetes pác idővel lágyítja a húst és karakteres savanykás ízt ad a szósznak. A csípős paprika aromája átjárja az egész ételt, míg a hosszú főzés során a szósz mélybarnára sűrűsödik. Amint a sarapatel rotyog a lábosban, és az illatok elkezdenek keveredni a konyhában, az ember szinte azonnal Goába képzeli magát. Egy kiadós étel, ami tökéletes vendégváró vagy különleges vasárnapi ebéd.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra
1320 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
400 g Disznóhús (comb vagy lapocka)
100 g Disznóvese vagy máj (opcionális)
2 db Vöröshagyma
4 db Fokhagyma
2 tk. Gyömbér
2 db Csípős paprika
2 ek. Ecet
1 tk. Őrölt kömény
1 tk. Őrölt koriander
0.5 tk. Kurkuma
0.5 tk. Őrölt fekete bors
1 tk.
2 ek. Növényi olaj
200 ml Víz

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A húst és belsőséget kockázd fel apróra. Forró vízben forrázd le őket 3–4 percre, majd szűrd le és tedd félre.

    A forrázás eltávolítja a szennyeződéseket, és előkészíti a húst a pároláshoz.

    2

    A vöröshagymát szeleteld fel, a fokhagymát, gyömbért és csípős paprikát aprítsd finomra. Egy tálban keverd össze az ecetet, köményt, koriandert, kurkumát, borsot és sót.

    Az ecetes fűszeres alap biztosítja a jellegzetes savanykás-csípős ízvilágot.

    3

    Egy nagy serpenyőben hevíts olajat, és dinszteld meg a hagymát aranybarnára. Add hozzá a fokhagymát, gyömbért, paprikát és pirítsd tovább 1–2 percig.

    A hagymát lassan pirítsd, hogy édeskés alapot adjon az ételnek.

    4

    Add hozzá a leforrázott húsokat, pirítsd át pár perc alatt, majd öntsd rá az ecetes fűszeres keveréket és keverd össze alaposan.

    A húsok pirítása segít koncentrálni az ízeket, mielőtt a szósz hozzákerül.

    5

    Öntsd fel vízzel, forrald fel, majd takard le és főzd alacsony lángon 30–35 percig, míg a hús puha, a szósz sűrű és sötét színű lesz.

    A főzés végére a zsír kicsapódik a tetejére – ez a gazdag textúra jele.

    6

    Tálald forrón főtt rizzsel vagy párolt maniókagumóval – friss csípőspaprikát is kínálhatsz mellé.

    A sarapatel másnap még finomabb – hűtőben tárolva összeérnek az ízei.