Smörgåstårta szeletelve, friss zöldségekkel és lazaccal díszítve

Smörgåstårta szendvicskrémmel és friss zöldségekkel

A smörgåstårta, vagyis a svéd szendvicskrém torta, a svéd konyha egyik legismertebb étke, amely gyakran díszíti a családi ünnepeket, születésnapokat és más különleges alkalmakat. A recept lényege, hogy a kenyérszeleteket különböző ínycsiklandó töltelékekkel, mint például füstölt lazac, krémsajt és friss zöldségek, rétegezzük egymásra, így egy különleges, de könnyen elkészíthető ételt kapunk. A smörgåstårta története a 19. század végére nyúlik vissza, amikor a svéd családok meg szerették volna lepni vendégeiket egy különleges étellel. Az étel könnyed, de gazdag ízvilágot kínál, és szinte minden alkalomra tökéletes választás. Tipp: Használj friss, érett zöldségeket, hogy még ízletesebb legyen!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 30 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
12 szelet Fehér kenyér
200 g Krémsajt
100 g Majonéz
150 g Füstölt lazac
1 db Uborka
2 db Paradicsom
3 db Tojás
1 csokor Friss kapor
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tojásokat főzd meg keményre (kb. 10 perc), majd hagyd őket kihűlni. Ezután hámozd meg őket, és vágd apró kockákra.

    A tojások tökéletes megfőzéséhez használd a tojásfőző időzítőt, hogy elkerüld a túlzott főzést, ami miatt a tojás sárgája zöldes színűvé válhat.

    2

    A krémsajtot és a majonézt egy tálban keverd össze, majd add hozzá a felaprított tojást, sót, borsot, és apróra vágott friss kaprot. Jól keverd össze, hogy krémes állagú legyen.

    Ha sűrűbb krémet szeretnél, használj több krémsajtot, vagy adj hozzá egy kevés tejfölt a kívánt állag eléréséhez.

    3

    A kenyérszeletek egyik oldalát kend meg a krémes keverékkel, majd helyezd rá a füstölt lazacot, és ízlés szerint a paradicsomot és uborkát.

    Ha a kenyér túl vastag, enyhén nyújtsd ki egy sodrófával, hogy könnyebben fel lehessen szeletelni.

    4

    Rétegezd a szendvicseket, majd a tetejüket is kend meg a krémmel, és díszítsd további zöldségekkel (pl. uborka, paradicsom), valamint egy kis friss kaporral.

    A szendvicsek díszítése előtt hűtsd le őket a hűtőben egy-két órára, hogy a krém megdermedjen, és könnyebben szeletelhetőek legyenek.

    5

    A kész smörgåstårtát tálald hidegen, és szeleteld fel kívánt méretű darabokra.

    A smörgåstårta frissen, hidegen a legfinomabb, de akár előző nap is elkészítheted, hogy az ízek még jobban összeérjenek.