Stifado, görög marharagu tålalva

Stifado (görög marharagu)

A Stifado GörögorszĂĄg egyik legnĂ©pszerƱbb Ă©s legjellegzetesebb Ă©tele, amely az orszĂĄg kĂŒlönbözƑ rĂ©giĂłiban kicsit eltĂ©rƑ mĂłdon kĂ©szĂŒl. Az Ă©tel gazdag Ă­zvilĂĄga a lassĂș fƑzĂ©snek Ă©s a fƱszerek tökĂ©letes kombinĂĄciĂłjĂĄnak köszönhetƑ. A gyöngyhagyma Ă©dessĂ©ge, a vörösbor savassĂĄga Ă©s a fahĂ©j melegsĂ©ge egyĂŒttesen teszi a StifadĂłt igazĂĄn kĂŒlönlegessĂ©. Ez az Ă©tel ideĂĄlis vĂĄlasztĂĄs ĂŒnnepi alkalmakra vagy hĂ©tvĂ©gi csalĂĄdi ebĂ©dekre, Ă©s leggyakrabban friss kenyĂ©rrel vagy rizzsel tĂĄlaljĂĄk.

ElƑkĂ©szĂŒlet 20 perc
Elkészítés 2 óra 30 perc
Teljes 2 Ăłra 50 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 6
⭕ 1 kg MarhahĂșs (lapocka vagy lĂĄbszĂĄr)
⭕ 500 g Gyöngyhagyma
⭕ 4 gerezd Fokhagyma
⭕ 100 g ParadicsompĂŒrĂ©
⭕ 400 g Konzerv paradicsom
⭕ 200 ml SzĂĄraz vörösbor
⭕ 50 ml Vörösborecet
⭕ 1 rĂșd FahĂ©j
⭕ 2 db BabĂ©rlevĂ©l
⭕ 4 db SzegfƱszeg
⭕ 50 ml Olívaolaj
⭕ 1 tk. Só
⭕ 0.5 tk. Bors
⭕ 10 g Friss petrezselyem

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    A marhahĂșst vĂĄgd nagyobb kockĂĄkra, sĂłzd, borsozd, Ă©s hagyd ĂĄllni 10 percig. MelegĂ­ts olĂ­vaolajat egy nagy lĂĄbasban, Ă©s pirĂ­tsd meg a hĂșst aranybarnĂĄra. Tedd fĂ©lre.

    A hĂșst sĂŒtĂ©s elƑtt töröld szĂĄrazra papĂ­rtörlƑvel, hogy szebben piruljon.

    2

    A megmaradt olajon pirĂ­tsd meg a gyöngyhagymĂĄt Ă©s a zĂșzott fokhagymĂĄt, amĂ­g enyhĂ©n karamellizĂĄlĂłdnak.

    A gyöngyhagymåt egészben hagyd, így szebben mutat az ételben.

    3

    Add hozzĂĄ a paradicsompĂŒrĂ©t, a konzerv paradicsomot, a vörösbort Ă©s a vörösborecetet. Keverd össze, majd tedd vissza a hĂșst a lĂĄbasba.

    A vörösbor helyett hasznålhatsz szåraz vörös vermutot is.

    4

    Tedd hozzĂĄ a fahĂ©jrudat, a babĂ©rleveleket Ă©s a szegfƱszeget. Öntsd fel annyi vĂ­zzel, hogy ellepje a hĂșst, majd forrald fel.

    A fƱszereket tegyĂ©l egy teatojĂĄsba vagy gĂ©zlapba, Ă­gy könnyebb lesz eltĂĄvolĂ­tani a fƑzĂ©s vĂ©gĂ©n.

    5

    Csökkentsd a hƑt, Ă©s lassĂș tƱzön fƑzd a ragut 2-2,5 ĂłrĂĄn ĂĄt, amĂ­g a hĂșs omlĂłs lesz Ă©s az Ă­zek összeĂ©rnek. IdƑnkĂ©nt keverd meg, Ă©s ha szĂŒksĂ©ges, pĂłtold a vizet.

    A fƑzĂ©s sorĂĄn a hĂșs legyen mindig ellepve folyadĂ©kkal, hogy ne szĂĄradjon ki.

    6

    TĂĄlalĂĄs elƑtt szĂłrd meg friss, aprĂ­tott petrezselyemmel, Ă©s kĂ­nĂĄld rizzsel vagy friss kenyĂ©rrel.

    A stifadohoz kĂ­nĂĄlhatsz fetasajtot is.