Sült hal citromos mártással tálalva

Sült hal citromos mártással

A sült hal citromos mártással egy egyszerű, mégis ínycsiklandó étel, amely könnyen elkészíthető és a friss ízek tökéletes kombinációját nyújtja. A citrom frissítő savanykássága kiemeli a hal ízét, miközben a vaj és a fokhagyma gazdagítja a mártást.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Halfilé (pl. hekk, tilápia)
2 ek. Olívaolaj
2 gerezd Fokhagyma
2 db Citrom
2 ág Friss petrezselyem
1 tk.
1 csipet Bors
50 g Vaj
50 ml Fehérbor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A halfiléket sózd, borsozd meg, és egy kevés olívaolajjal kend be. Hagyd pihenni 10 percig.

    A halat a sütés előtt érdemes papírtörlővel alaposan leitatni, hogy szép kérget kapjon.

    2

    A fokhagymát apróra vágd, a citromokat felezd meg, és a felét facsard ki, a másik felét szeleteld fel.

    A citrom héját is lereszelheted a mártáshoz, hogy még intenzívebb legyen a citromos íz.

    3

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és tedd bele a halat. Süsd mindkét oldalát 4-5 percig, amíg szépen megpirul.

    A halat közepes-magas hőfokon süsd, hogy ne száradjon ki. Ne forgasd túl sokszor, csak egyszer-egyszer, amikor már szép barna a kérge.

    4

    Amikor a hal elkészült, vedd ki a serpenyőből, és tartsd melegen.

    A halat alufóliával letakarva tarthatod melegen, amíg a mártás elkészül.

    5

    A serpenyőben maradt olajhoz add hozzá a vajat, a fokhagymát és a citromlevet. Add hozzá a fehérbort is, és forrald össze.

    A fehérbor helyett használhatsz hal alaplevet is, ha nem szeretnél alkoholt használni. A mártást ízesítheted egy kevés friss petrezselyemmel vagy kaporral is.

    6

    A kész citromos mártást öntsd a halra, és tálald friss petrezselyemmel díszítve.

    A petrezselymet közvetlenül tálalás előtt szórd rá, hogy friss és üde maradjon.

    7

    Tálald körettel, például párolt zöldségekkel vagy friss salátával.

    A halhoz remekül illik a spárga vagy a zöldbab.