Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet a száraz élesztővel és a cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.
A víz hőmérséklete legyen kb. 30-35°C. Ha túl forró, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem fog felfutni.
Egy nagy tálban szitáld át a búzalisztet, majd keverd hozzá a sót.
A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát.
Öntsd hozzá az élesztős keveréket, a joghurtot és az olívaolajat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.
A joghurt tegye puhábbá a tésztát. Ha nincs otthon joghurt, helyettesítheted egy kevés tejföllel.
Gyúrd a tésztát kb. 10-15 percig, amíg sima és rugalmas lesz.
A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához, és szép fényes a felülete.
Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltál. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert az is árthat az élesztőnek.
Oszd a tésztát 6-8 egyenlő részre, majd formázz belőlük lapos, ovális alakú korongokat.
A korongok formázásánál ügyelj arra, hogy egyenletesen vékonyak legyenek, így egyenletesen sülnek majd.
Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és ha van, helyezz be egy sütőkövet vagy öntöttvas serpenyőt a sütőbe.
A sütőkő vagy öntöttvas serpenyő segít a hő egyenletes elosztásában, így a kenyerek ropogósabbak lesznek.
Helyezd a kenyereket a forró sütőfelületre, és süsd 5-7 percig, amíg felfúvódnak és aranybarnára sülnek.
A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért figyelj oda, nehogy megégjenek a kenyerek.
Vedd ki a kenyereket, és kend meg olívaolajjal vagy vajjal a tetejüket. Frissen tálald.
A megkent kenyerek puhábbak és fényesebbek lesznek. Fokhagymás olívaolajjal is megkenheted, hogy még ízletesebb legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.