Tandoori kemencés kenyér frissen sütve

Tandoor Bread - Tandoori kemencés kenyér

A tandoori kenyér, más néven tandoor bread, egy ősi sütési módszerrel készült kenyér, amelyet forró agyagkemencében sütnek. A tandoori kemencék eredetileg Indiából és Közép-Ázsiából származnak, és az évszázadok során számos közel-keleti és ázsiai konyhában népszerűvé váltak. A joghurttal dúsított tészta különleges puhaságot ad a kenyérnek, miközben a forró sütőben való sütés ropogós kérget eredményez. Ez a kenyér tökéletes kiegészítője fűszeres curryknek, kebaboknak vagy akár önmagában fogyasztva is élvezhető.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 7 perc
Teljes 27 perc
1700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
5 g Cukor
10 g
300 ml Langyos víz
50 g Joghurt
30 ml Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos vizet a száraz élesztővel és a cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    A víz hőmérséklete legyen kb. 30-35°C. Ha túl forró, az élesztő elpusztul, ha túl hideg, nem fog felfutni.

    2

    Egy nagy tálban szitáld át a búzalisztet, majd keverd hozzá a sót.

    A liszt átszitálása segít levegősebbé tenni a tésztát.

    3

    Öntsd hozzá az élesztős keveréket, a joghurtot és az olívaolajat, majd kezd el összegyúrni a tésztát.

    A joghurt tegye puhábbá a tésztát. Ha nincs otthon joghurt, helyettesítheted egy kevés tejföllel.

    4

    Gyúrd a tésztát kb. 10-15 percig, amíg sima és rugalmas lesz.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához, és szép fényes a felülete.

    5

    Takard le egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 1,5 órán át, amíg duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, amit előzőleg 50°C-ra melegítettél, majd kikapcsoltál. Fontos, hogy ne legyen túl meleg, mert az is árthat az élesztőnek.

    6

    Oszd a tésztát 6-8 egyenlő részre, majd formázz belőlük lapos, ovális alakú korongokat.

    A korongok formázásánál ügyelj arra, hogy egyenletesen vékonyak legyenek, így egyenletesen sülnek majd.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 250°C-ra, és ha van, helyezz be egy sütőkövet vagy öntöttvas serpenyőt a sütőbe.

    A sütőkő vagy öntöttvas serpenyő segít a hő egyenletes elosztásában, így a kenyerek ropogósabbak lesznek.

    8

    Helyezd a kenyereket a forró sütőfelületre, és süsd 5-7 percig, amíg felfúvódnak és aranybarnára sülnek.

    A sütési idő a sütőtől függően változhat, ezért figyelj oda, nehogy megégjenek a kenyerek.

    9

    Vedd ki a kenyereket, és kend meg olívaolajjal vagy vajjal a tetejüket. Frissen tálald.

    A megkent kenyerek puhábbak és fényesebbek lesznek. Fokhagymás olívaolajjal is megkenheted, hogy még ízletesebb legyen.