Tejszínes-póréhagymás calzone frissen sütve

Tejszínes-póréhagymás calzone

A calzone az olasz konyha egyik legismertebb töltött pizzája, amelyet változatos töltelékekkel készítenek. Ez a tejszínes-póréhagymás változat egy lágyabb, krémesebb verzió, amely tökéletesen harmonizál az olvasztott mozzarellával és a fűszeres póréhagymával. A szerecsendió és a fokhagyma mélyebb ízt ad a tölteléknek, míg a ropogósra sült pizzatészta tökéletes kontrasztot biztosít. Ha valami könnyed, de mégis laktató fogást keresel, ez a calzone kiváló választás! Tipp: Ha még intenzívebb ízt szeretnél, a póréhagymát egy kevés fehérborral is megpárolhatod, mielőtt a tejszínnel összekevered.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 33 perc
580 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Pizza tészta
200 g Póréhagyma
100 ml Tejszín
150 g Mozzarella sajt
2 gerezd Fokhagyma
10 ml Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors
0.25 tk. Szerecsendió
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Ha bolti pizzatésztát használsz, hagyd szobahőmérsékleten 10 percig pihenni, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    A sütőt légkeveréses fokozaton is előmelegítheted a még egyenletesebb sütés érdekében.

    2

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a pizzatésztát kb. 3-4 mm vastagságúra. Formázz belőle egy nagy kört, majd vágd két egyenlő részre.

    Ha a tészta nagyon ragad, tegyél alá sütőpapírt és azon nyújtsd ki.

    3

    A póréhagymát vágd vékony karikákra, és egy serpenyőben pirítsd meg olívaolajon közepes lángon, amíg kissé megpuhul.

    A póréhagymát alaposan mosd meg, mert sok föld lehet benne.

    4

    Add hozzá az apróra vágott fokhagymát és pirítsd további 1 percig, majd öntsd hozzá a tejszínt. Keverd össze, fűszerezd sóval, borssal és szerecsendióval, majd főzd 2-3 percig, amíg kissé besűrűsödik.

    A tejszín helyett használhatsz tejfölt is, de akkor kevésbé lesz folyós a töltelék.

    5

    A mozzarellát reszeld le, és keverd hozzá a tejszínes póréhagymás keverékhez.

    A töltelékbe tehetsz egy kevés gorgonzola sajtot is az íze fokozására.

    6

    A tölteléket helyezd a tészta egyik felére, majd hajtsd rá a másik felét. A széleket egy villa segítségével nyomkodd le, hogy jól lezárd a calzone-t.

    A tölteléket ne tedd túl közel a szélekhez, hogy könnyebben le tudd zárni a calzone-t.

    7

    Egy kis tálban verd fel a tojást, majd kend meg vele a calzone tetejét, hogy szép aranybarnára süljön.

    A tojásba keverhetsz egy kevés tejet vagy vizet, hogy könnyebben kenhető legyen, és szebb színt adjon a calzone-nak.

    8

    Helyezd a calzone-t sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 15-18 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő függ a sütőtől, ezért érdemes figyelni a calzone-t sütés közben. Ha túl gyorsan barnulna, takard le alufóliával.

    9

    Sütés után hagyd kicsit hűlni, majd locsold meg egy kevés olívaolajjal és tálald melegen.

    A friss olívaolaj extra ízt ad a calzone-nak. Kínálhatsz mellé fokhagymás mártogatóst is.