Vaddisznó pörkölt szaftos húsdarabokkal, burgonyakörettel tálalva

Vaddisznó pörkölt

A Vaddisznó pörkölt egy igazi magyar specialitás, amely a vadételek kedvelőinek egy igazi ínycsiklandó fogás. A pörkölt elkészítése során a vaddisznó húsát fűszerekkel, hagymával, paprikával és más zöldségekkel főzik, hogy az ízek igazán jól összeérjenek. A vaddisznó pörkölt igazi hagyományos magyar étel, amelyet a vadászhagyományok tisztelői és a vidéki konyhák is gyakran készítenek.

A vadpörköltet a fűszerek és a hús természetes ízvilága teszi különlegessé, és bár a vaddisznó hús kicsit erősebb ízű, a megfelelő fűszerezés és a hosszú főzés finom, lágy textúrát eredményez. A vaddisznó pörkölt a magyar konyha gazdag vadételei közé tartozik, és mindenképp érdemes kipróbálni azoknak, akik szeretik az erősebb ízeket.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 óra 15 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
1 kg Vaddisznóhús (lapocka vagy comb)
2 db Vöröshagyma
4 gerezd Fokhagyma
2 ek. Pirospaprika
1 tk Info
0.5 tk Bors
1 tk Köménymag
2 db Babérlevél
3 ek. Zsír vagy olaj
200 ml Vörösbor
500 ml Víz
1 csokor Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A vaddisznóhúst alaposan megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk és kockákra vágjuk.

    A húst érdemes egy éjszakára pácolni vörösborban, fűszerekkel, hogy még omlósabb legyen.

    2

    Egy nagy lábasban a zsírt felmelegítjük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk.

    A hagymát alacsony lángon, lassan pirítsuk, hogy ne égjen meg és ne keseredjen meg.

    3

    Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, a sót, a borsot és az őrölt köménymagot, majd jól elkeverjük.

    A pirospaprikát a tűzről levéve adjuk hozzá, mert könnyen megég és keserű lesz.

    4

    Beletesszük a vaddisznóhúst, és folyamatos keverés mellett addig pirítjuk, amíg a hús minden oldala megpirul.

    A húst kisebb adagokban pirítsuk, hogy ne hűljön le a serpenyő és a hús szépen megpiruljon.

    5

    Felöntjük a vörösborral (ha használunk), majd hozzáadjuk a vizet és a babérleveleket.

    A vörösbor mélyebb ízt ad a pörköltnek, de el is hagyható. A vizet annyira öntsük fel, hogy éppen ellepje a húst.

    6

    Lassan, alacsony lángon főzzük 2-3 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul.

    A húst addig főzzük, amíg villával könnyen szétválasztható. Szükség esetén pótoljuk a vizet.

    7

    A főzés vége előtt 10 perccel hozzáadjuk a friss, apróra vágott petrezselymet.

    A petrezselyem frissességet és színt ad a pörköltnek.

    8

    Forrón tálaljuk friss kenyérrel vagy főtt burgonyával.

    Kínálhatunk hozzá savanyúságot is.