A Vaddisznó pörkölt egy igazi magyar specialitás, amely a vadételek kedvelőinek egy igazi ínycsiklandó fogás. A pörkölt elkészítése során a vaddisznó húsát fűszerekkel, hagymával, paprikával és más zöldségekkel főzik, hogy az ízek igazán jól összeérjenek. A vaddisznó pörkölt igazi hagyományos magyar étel, amelyet a vadászhagyományok tisztelői és a vidéki konyhák is gyakran készítenek.
A vadpörköltet a fűszerek és a hús természetes ízvilága teszi különlegessé, és bár a vaddisznó hús kicsit erősebb ízű, a megfelelő fűszerezés és a hosszú főzés finom, lágy textúrát eredményez. A vaddisznó pörkölt a magyar konyha gazdag vadételei közé tartozik, és mindenképp érdemes kipróbálni azoknak, akik szeretik az erősebb ízeket.
A vaddisznóhúst alaposan megmossuk, papírtörlővel megszárítjuk és kockákra vágjuk.
A húst érdemes egy éjszakára pácolni vörösborban, fűszerekkel, hogy még omlósabb legyen.
Egy nagy lábasban a zsírt felmelegítjük, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát, és üvegesre pirítjuk.
A hagymát alacsony lángon, lassan pirítsuk, hogy ne égjen meg és ne keseredjen meg.
Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a pirospaprikát, a sót, a borsot és az őrölt köménymagot, majd jól elkeverjük.
A pirospaprikát a tűzről levéve adjuk hozzá, mert könnyen megég és keserű lesz.
Beletesszük a vaddisznóhúst, és folyamatos keverés mellett addig pirítjuk, amíg a hús minden oldala megpirul.
A húst kisebb adagokban pirítsuk, hogy ne hűljön le a serpenyő és a hús szépen megpiruljon.
Felöntjük a vörösborral (ha használunk), majd hozzáadjuk a vizet és a babérleveleket.
A vörösbor mélyebb ízt ad a pörköltnek, de el is hagyható. A vizet annyira öntsük fel, hogy éppen ellepje a húst.
Lassan, alacsony lángon főzzük 2-3 órán keresztül, amíg a hús teljesen megpuhul.
A húst addig főzzük, amíg villával könnyen szétválasztható. Szükség esetén pótoljuk a vizet.
A főzés vége előtt 10 perccel hozzáadjuk a friss, apróra vágott petrezselymet.
A petrezselyem frissességet és színt ad a pörköltnek.
Forrón tálaljuk friss kenyérrel vagy főtt burgonyával.
Kínálhatunk hozzá savanyúságot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.