Vatapá de camarão seco kókuszos garnélás étel, gazdag szószban

Vatapá de camarão seco

A Vatapá de camarão seco egy klasszikus brazil étel, mely a gazdag kókusztej és szárított garnéla kombinációjával készült. Ez az étel az afrikai és brazil konyha keveredéséből származik, és a Bahia régió hagyományos étkezéseinek része. A különleges fűszerezés és a garnéla sós íze egyedülálló élményt ad, amit érdemes kipróbálni. Eredetileg az étel halakkal készült, de a szárított garnéla azóta egy népszerű alternatívává vált, amit a helyi piacokon könnyen beszerezhetünk. Tökéletes választás hétvégi ebédhez, különleges rendezvényekre vagy családi összejövetelekre. Ha szeretnél egy egyedülálló ízélményt, próbáld ki ezt a különleges brazil ételt!

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
2400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Szárított garnéla
400 ml Kókusztej
2 db Fehér kenyér
1 db Póréhagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 db Piros paprika
2 ek. Olívaolaj
50 g Kókuszreszelék
1 ek. Pálmacukor
1 tk.
0.5 tk. Feketebors
1 csokor Friss koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A szárított garnélát öblítsd le alaposan meleg vízben, hogy eltávolítsd a felesleges sót. Utána áztasd be egy tál vízbe 20 percig, hogy megpuhuljon.

    Ne hagyd túl sokáig ázni a garnélát, mert elveszíti a textúráját.

    2

    A kenyér héját távolítsd el, majd törd darabokra. Áztasd be a kókusztejbe, hogy megpuhuljon.

    Használj friss fehér kenyeret, hogy könnyebben szívja fel a kókusztejet.

    3

    A póréhagymát és a fokhagymát finomra vágd, a paprikát szeleteld fel.

    A fokhagymát érdemes először apróra zúzni, hogy jobban kiadja az ízét.

    4

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és pirítsd meg benne a póréhagymát, fokhagymát és paprikát, amíg üveges nem lesz.

    Ne pirítsd túl erősen, mert akkor keserű lesz.

    5

    Hozzáadd a megpuhult garnélát, a kókuszreszeléket, a beáztatott kenyeret és a pálmacukrot. Keverd össze, majd párold össze őket alacsony hőmérsékleten.

    A pálmacukor édes, karamellás ízt ad az ételnek – ne cseréld le sima cukorra!

    6

    Fűszerezd sóval és feketeborssal, és folytasd a párolást, amíg a szósz krémes állagú nem lesz.

    Ha túl sűrűnek találod, adj hozzá még egy kis kókusztejet, hogy simább legyen.

    7

    Tálalás előtt szórd meg friss korianderrel és élvezd a friss, intenzív ízeket.

    A koriander helyett használhatsz más friss fűszernövényt, például bazsalikomot.